Възможно ли е парламентарните избори, които трябва да се произведат догодина, да бъдат отложени? Краткият отговор е "да". Но за това трябва да има решение на президента. А отлагането може да бъде до края на май.

Този въпрос все по-често се поставя в контекста на коронавирусната пандемия, а вече на няколко пъти представители на опозицията призоваха публично държавният глава да не се бави, а да насрочни първата възможна дата за вота - за да не се дава още време за живот на правителството. Това направиха и Мая Манолова - лидер на гражданското движение "Изправи се.БГ", и Костадин Паскалев (БСП).

Парламентарните избори през 2017 г. бяха произведени на 26 март. Според чл. 64 от конституцията "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Пак според основния закон датата на вота се определя от президента с указ. С други думи - ако Румен Радев прецени, може да отложи с два месеца гласуването за нов парламент и съответно кабинет - до 26 май. Клуб Z отправи запитване към "Дондуков" 2 и очакваме отговор, който ще публикуваме.

Днес казуса коментира говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева. Пред бТВ тя избегна да посочи какво е "предпочитанието" на постоянно действащия ни изборен орган. Посочи само:

"Възможно е отлагането на изборите, но това е от компетенцията на президента. Датата може и да е в рамките на два месеца - до края на май", заяви Цанева.

Но очерта няколко проблема, които са от компетенциите на Народното събрание - трябва да бъде променен (отново) Изборният кодекс. Така например няма решение на въпроса как биха могли да гласуват хората, поставени под карантина. Мобилни урни има и сега, но те са предвидени само за хора, които не могат да гласуват поради трайно увреждане. 

"Изборният кодекс определено трябва да се промени, ако ситуацията е такава, каквато е в момента", посочи Цанева. И допълни: "Ще видим към кря на март, надяваме се да е отшумяла пандемията. Има време да обсъдим, ще решим."

Говорителката на ЦИК изрази надежда до това време да е започнало ваксинирането срещу коронавируса.

По думите й частичните избори от септември са показали, че се спазват указанията за маски, дистанция, дезинфекция, проветряване на изборните помещения. "Тестови" ще са и частичните избори през февруари. Цанева припомни, че според сегашните правила изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч., а при определени обстоятелства може да бъде увеличен с 1 час - до 21,00. Има възможност и на места изборният ден да започне с два часа по-рано - в 5 ч. - по предложение на кмета на общината или на районната избирателна комисия.

Говорителката на ЦИК коментира и обществената поръчка за доставка на машините за вота. Както стана ясно, срокът за подаване на офертите бе удължен със седмица - до 7 декември. Трябва да бъдат доставени 9600 устройства за 9500 секции. Резервни машини обаче няма. 

"Машините са програмирани за определени секции и няма как да бъдат местени от една СЕК в друга или подменяни", заяви Цанева.

Т.е., ако някоя машина се развали в хода на деня, ще се мине на гласуване с бюлетини.

Разликата от 100 машини е, защото те ще бъдат използвани за разяснителната кампания.

Очаквайте подробности.