Президентът няма намерение да отлага парламентарните избори през март догодина с до два месеца.

Това става ясно от отговор от прессекретариата на държавния глава след запитване на Клуб Z.

Запитването бе породено от зачестилите коментари, в това число от представители на Централната избирателна комисия, че заради пандемията от коронавирус Румен Радев може да се позове на текст от конституцията, който дава право за отлагане на вота за ново Народно събрание.

"Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори.

Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес", се посочва в отговора от "Дондуков" 2.

С други думи - изборите ще са през март, а администрацията трябва да организира вота съобразно опасността от заразяване с COVID-19.

Парламентарните избори през 2017 г. бяха произведени на 26 март. Според чл. 64 от конституцията "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Пак според основния закон датата на вота се определя от президента с указ. Или ако президентът прецени, може да отложи с два месеца гласуването за нови парламент и съответно кабинет. 

Вече на няколко пъти представители на опозицията призоваха публично държавния глава да не се бави, а да насрочни първата възможна дата за вота - за да не се дава още време за живот на правителството.

От ЦИК заявиха, че ще трябва да бъде променен Изборният кодекс - за да се приведат някои текстове в съответствие с кризисната ситуация - като този за мобилните урни, например. За да могат да гласуват и хората под карантина. Посочиха още, че при частичните избори през септември, всички мерки са били спазвани - носене на маски, проветряване и дезинфекция на секционните комисии и др. Но какви ще са бъдещите решения за произвеждането на изборите, зависело от това как ще се развие пандемията.