"Поредната пошла евтина измама, шменти капели, които Борисов и ГЕРБ се опитват да пробутат."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира новия опит на управляващите да предложат "надглавен" прокурор, който да може да разследва Главния. Иванов бе министър на правосъдието във втория кабинет "Борисов", като напусна в момента, в който и управляващи, и опозиция отказаха да подкрепят предлаганата от него съдебна реформа, в т.ч. във Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Няма никаква промяна, вадят от същото, този не и надглавен прокурор, а подглавен прокурор. Защото докато главният прокурор е главен прокурор, да му туриш един негов подчинен, избран от същия ВСС, който избра този главен прокурор и който си затваря очите за всичките му мизерии. Тези хора сега щели да изберат някакъв прокурор, който е подчинен на главния прокурор, да разследва главния прокурор. Абсолютна подигравка е това", посочи Иванов.

Както Клуб Z писа, вчера депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложиха изменения в НПК в отговор на препоръките на Европейската комисия, Съвета на Европа, Венецианската комисия за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на обвинител номер едно. Че такъв ще има обеща и правителството, което в средата на миналия месец публикува за обществено обсъждане план с мерки в отговор на доклада на ЕК за върховенството на правото от 30 септември. В него правителството си даде срок до шест месеца, считано от 30 ноември, "да приключат законодателните реформи по отношение на фигурата на главния прокурор относно неговата отчетност и наказателна отговорност при отчитане на становището на Венецианската комисия".

Така вчера се родиха измененията, според които прокурорът, който ще може да разследва Главния, трябва да има 7-годишен мандат. Той обаче ще се предлага от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС и ще се избира от пленума с обикновено мнозинство. А както е известно, всички прокурори във ВСС гласуват като един. Изобщо в този Съвет има малко т.нар. опозиционери и решенията обикновено се вземат със солидно мнозинство от обвинителите и съдиите. Една от препоръките на Венецианската комисия е именно за начина, по който ВСС се сформира.

"Гешев (главният прокурор Иван Гешев, избран от този ВСС, като бе и единствен кандидат, б.р.) трябва да бъде отстранен. Този ВСС трябва да бъде отстранен. Трябва да бъдат отстранени тези хора и едва тогава можем да говорим за някаква промяна. Докато не се предвиди, когато главният прокурор бъде разследван за престъпление, да бъде отстраняван. Докато той си седи в кабинета, размахва пръст, няма да има никога дори теоретична възможност някой прокурор да прояви смелост. Аз цяло лято търсех такъв прокурор", каза още Иванов, припомняйки призива си към прокурорската гилдия ако има такъв, който се счита за независим, за да разследва Главния, да се "обозначи".

Актовете на "надглавния" няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство - пишат още ГЕРБ и ОП в проекта си, при все че по конституция главният прокурор упражнява надзор над дейността и актовете на всички прокурори. В проекта си управляващите дават заявка, че "самостоятелното водене на разследването и участието във всички фази на наказателния процес пред всички съдебни инстанции го прави уникален и напълно самостоятелен, но същевременно и изключително отговорен пред обществото". Те стъпват на решението на Конституционния съд (КС), че всеки обвинител може да разследва Главния. До него пък се стигна, след като правосъдното министерство (с министър тогава Данаил Кирилов) внесе изменения в НПК за "надглавния прокурор", те бяха разкритикувани. Затова управляващите се допитаха до КС.

В проекта е записано още, че с делата по едно такова евентуално разследване ще се занимава Специализираният съд. По този повод Христо Иванов припомня, че спецсъдът "беше създаден от Цацаров, за да бъде личният съд на главния прокурор". "Това вече дори не е смешно, това е просто обидно", заявява в заключение.