Депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава фигурата на прокурор, който да може да разследва главния прокурор.

Това бе съобщено в парламента от депутатите от ГЕРБ и членове на правната комисия Десислава Атанасова и Красимир Ципов.

За разлика от предишния законопроект на правителството (който бе замразен) този прокурор ще се избира от пленума на ВСС, но с обикновено мнозинство. Кабинетът, в лицето на бившия вече министър на правосъдието Данаил Кирилов, предлагаше изборът да се прави от Прокурорската колегия с мнозинство от 2/3.

"Законодателната инициатива е вследствие доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на Конституционния съд, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на НПК, внесен от Министерския съвет през миналата година. Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на разследващ прокурор главния прокурор. Тази законодателна инициатива е за промени в НПК и промени в Закона за съдебната власт", обяви Атанасова. 

Според нея процедурата следва да започне в сравнително кратки срокове.

"До 3 месеца след влизането в сила на този закон право да предлагат прокурор, който ще разследва главния прокурор, ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а самият избор на прокурора ще се прави от пленума на ВСС", допълни още Атанасова.

Красимир Ципов (ГЕРБ) допълни, че предложението е този прокурор да се избира с обикновено мнозинство.

"Предвиждаме пленумът да го избере този прокурор с обикновено мнозинство, а не както се предвижда за тримата големи - с квалифицирано мнозинство", коментира още Ципов.

Според него този прокурор трябва да има статут на административен ръководител в съдебната власт. Той посочи, че другата разлика е, че делата за разследване на главния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.

"Законопроектът, който изготви Министерският съвет и внесе в края на миналата година, предвиждаше прокурорът, който ще разследва главния прокурор, да бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура. Както знаете, Министерският съвет изпрати този законопроект за становище до Венецианската комисия и вследствие на препоръките, които получихме в становището на Венецианската комисия, ние разработихме този законопроект. Също така се произнесе със свое тълкувателно решение и КС. Есента на тази година излезе и докладът за върховенството на закона от страна на ЕК. Тази законодателна инициатива е насочена именно в посока да отговори на всичките препоръки, които получихме", обясни Ципов.

В законопроекта е записано, че прокурорът по разследването на главния прокурор ще е с мандат от 7 години и без право на повторно избиране. Предложения за кандидатура се правят от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия. За неговото изслушване въпроси могат да отправят юридически лица с нестопанска цел и професионални организации на съдии, прокурори и следователи. Прокурорът е част от прокуратурата, но не е подчинен на главния прокурор.

Активността на управляващите по темата е следствие от препоръките на Венецианската комисия. Според законопроекта на правителството въпросният независим прокурор трябваше да се избира от Прокурорската колегия на ВСС с мнозинство от 2/3 и да бъде с мандат от 7 години. Предложено бе той да не да може да обвинява ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, каквито бяха първоначално лансираните идеи на правосъдния министър (но тях може да си ги обвинява главният прокурор, б.р.).

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии. Българските власти бяха призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската конституция. От комисията изтъкнаха, че според законопроекта решението за започване на разследване срещу главния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предложи няколко възможни изхода, сред които задължаване на главния прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него; предвиждане на възможност и Съдийската колегия във ВСС да предложи отстраняването на главния прокурор; поверяване на разследването на "някакъв вид независим прокурор".

Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на главния прокурор не може да намери решение само с едно изменение на закона. Комисията вижда нужда от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната етика и политическата култура. 

Така управляващите решиха да замразят проект номер едно и изпратиха питане до Конституционния съд и той се произнесе: всеки редови обвинител може да разследва Главния.