Виртуално здрависване, при което усещаме ръцете си? Усещане за аромат на кафе, когато сме във видеосреща? Това е бъдещето на видеокомуникацията, прогнозира основателят и директор на платформата Zoom Ерик Юан, съобщи Би Би Си. Юан е един от лекторите на последното издание на технологичната конференция Web Summit.

Основателят на Zoom вярва, че изкуственият интелект се развива така, че би могъл да предостави физически аспект на виртуалните срещи. Юан вярва и че много от хората няма да се върнат за постоянно в офисите, а ще работят от дистанция - дори когато пандемията от коронавирус отмине. По думите му пандемията е показала, че видеокомуникацията "работи".

"Светът ще се превърне в хибридно работно място, мисля, че това е светът, който ще трябва да приемем", заяви Юан на конференцията. 

Въпреки това основателят на Zoom призна, че сам е изпитал изтощение от видеоразговори, след като в рамките само на ден е провел 19 такива срещи. 

"Да, определено ми дойде твърде много", заяви.

И разказа как той самият приключва работния ден с 15-минутна медитация, по време на която размишлява какво би направил по различен начин, ако започне деня отначало. 

Юан сподели феноменалния растеж на  Zoom през 2020 г. Прогнозата е, че в края на годината платформата ще отчете проведени чрез нея срещи с продължителност общо 3 трилиона минути - нещо, което никой не е предполагал, че може да се случи.  

Компанията имаше проблем с неприкосновеността на личните данни и сигурността на виртуалните срещи заради зачестили случаи хора да се включват в чужди разговори без покана (zoombombing). Контролът е завишен, гарантира той, правят се анализи и "трябваше да се развиваме възможно най-бързо".

За историята на фирмата си, която започва като доставчик на софтуер, Юан разказа, че през 2011 г., когато започва, му е било трудно да намери финансиране. 

"Не помня колко отказа получих, твърде много. Ако аз самият се занимавах с рисков капитал - не съм сигурен, че и аз бих финансирал това", добави той.

Когато Zoom стъпва на борсата в Ню Йорк през април 2019 г., компанията бе оценена на 9,2 млрд. долара. Успехът днес е и признание за упоритостта на създателя й - преди да се премести от Китай в Силициевата долина в САЩ през 1997 г., Юан получава 8 отказа за американска виза.

Въпреки че според изчисленията личното състояние на бизнесмена възлиза на над 18 млрд. долара, Юан казва, че не вярва, че животът му се е променил.

"Наблюдавам себе си, семейството си, начина, по който работя или играя, и не мисля, че нещо се е променило. Zoom си е Zoom, а аз все още съм себе си - работя повече часове, но ми е приятно", казва сам.