Вариант за хибридно решение при изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" - с оборудване, вече закупено за "Белене" и нови технологии от най-висок клас от западни доставчици - това е било обсъдено от посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа и ръководството на ядрената ни централа по време на нейно посещение в централата вчера. 

Това се разбира от съобщения и на американската дипломатическа мисия у нас, и на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД за срещата. 

Любопитно е, че в съобщението на официалната страница на АЕЦ "Козлодуй" частта с хибридното решение липсва, споменава се само, че от "Нови мощности" са представили напредъка по проекта за изграждане на нова ядрена мощност. Припомняме, че "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД е проектна компания, създадена през 2012 г., когато първият кабинет "Борисов" с енергиен министър Трайчо Трайков прекрати проекта АЕЦ "Белене". И проектът, по който работи, е за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". 

По време на посещението не е имало правителствени представители. Клуб Z се обърна с въпроси по темата и към Министерството на енергетиката. От ведомството на Теменужка Петкова не са отговорили, ако го направят - ще публикуваме позицията.

Ето какво гласи съобщението от Посолството на САЩ в България: 

Като продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври, посланик Мустафа посети АЕЦ "Козлодуй", за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България.

Посланикът и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" обсъдиха как Козлодуй се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения. Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици. Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България.

От "АЕЦ-Козлодуй - Нови мощности" ЕАД научаваме: 

Нейно Превъзходителство посланик Херо Мустафа и нейният екип посетиха АЕЦ „Козлодуй“ в контекста на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври. Целта на посещението бе запознаване с дейността на АЕЦ „Козлодуй“ и неговата проектна компания, за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България.

Посланикът и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ обсъдиха как АЕЦ „Козлодуй“ се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения.

След представяне на статуса на „Проект за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ двете страни обсъдиха хибридното решение за новата мощност, което максимално да използва доставеното оборудването и допълнена технологична схема от най-добрите в класа технологии от западни партньори. Такъв проект би бил устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и природни предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, нисковъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България.

Във второто съобщение проектът "Белене" не е цитиран. Но не е известно в България да е доставяно друго ядрено оборудване. 

В информацията на страницата на АЕЦ "Козлодуй" е разказано за посещението и това, че пред Херо Мустава са били представени "приоритетните проекти, реализирани от Дружеството, както и статусът на програмата за диверсификация на доставките на ядрено гориво. Презентация за напредъка на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” изнесе Любен Маринов – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД."

Темата 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" се върна в обществения дневе ред на 13 октомври, когато премиерът Бойко Борисов се появи на живо във фейсбук от поляна пред ядрената централа, която сам посочи като площадката за бъдеща мощност. Тогава, придружен от министър Петкова, министър-председателят заговори за "американски реактор и гориво", с което ще се постигне 100% диверсификация, както направихме с разширяването на газопреносната мрежа на България".

По думите му след 2027 г. пък можело да се говори и за "малки модулни централи", които още не били лицензирани от ЕС, но се работело по тях. Петкова тогава на свой ред обаче каза само:

"Идеята е да се нaпpaви пpoyчвaнe и щe видим ĸaĸви ca нaй-нoвитe тexнoлoгии в областта на ядрената енергия..."

Посещението на Борисов и Петкова се случи по-малко от две седмици след като в България на официално посещение беше американският помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън. В непредвидена среща с медиите Фанън коментира, че правителството трябва да спре да се занимава с остарелите технологии по изграждането на втората ни атомна централа "Белене" и препоръча да се обърне внимание на действащата АЕЦ "Козлодуй". Именно на тази среща той коментира и полезността на малките модулни реактори. 

За АЕЦ "Белене" днес Борисов каза само, че "нещата си текат". Последно Петкова съобщи, че заради пандемията се бави представянето на документацията пред кандидат-инвеститорите, защото не могат да дойдат и да се запознаят на място. 

Ден по-късно Петкова обяви как страната ни няма да се откаже от "Белена" за сметка на 7-и блок. 

Предисторията: тука има, тука няма 7-и блок в "Козлодуй"...

Всъщност за 7-и блок в "Козлодуй" (но като алтернатива на спорния проект за АЕЦ "Белене", последно спрян от първия кабинет "Борисов", но след това рестариран от настоящия кабинет "Борисов" - б.р.) се говори от много години. Още през 2012 г. парламентът дава принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност на територията на настоящата централа. 

През 2013 г. правителството на Пламен Орешарски не само обяви, че започват предварителни процедури за строеж, лицензиране, оценка на въздействието върху околната среда и т.н., но бе подписано и споразумение с американската компания "Уестингхаус". По думите на тогавашния министър-председател от 12 декември 2013 г. към онзи момент е било напълно възможно през 2016 г. да започне и самото строителство. Орешарски заявява още, че проектът няма да ангажира бюджетни средства, ще бъде кредитиран дъллгосрочно чрез международни институции, а комбинацията при финансирането предстои да се уточни.

На 1 август 2014 г. пък е подписано вече акционерно споразумение с "Уестингхаус" от правителството в оставка "Орешарски". Уточнява се, че то трябва да бъде утвърдено от следващото редовно правителство. Както става ясно след предсрочните избори - от втория кабинет "Борисов". Но в него се предполага новата мощност да влезе в експлоатация през 2023 г. В документа е записано, че се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде разпределено така: 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик къмпани“ ЛЛС. 

А решение за строеж на нови ядрени мощности по закон може да вземе само Министерският съвет...

"Няма пари, ненужни подписи от Орешарски"

Годината вече е 2015-а, вторият кабинет "Борисов" управлява. Премиерът е на блицконтрол в Народното събрание на 1 април, Янаки Стоилов от левицата му задава съвсем различен въпрос. Без да е питан обаче, Борисов обявява, че не подкрепя подписаното от кабинета "Орешарски"  акционерно споразумение с "Уестингхаус" за 7-и блок. А и срокът на документа всъщност е изтекъл предния ден, след като от 2014 г. няма движение по темата.

"Трябва да ви кажа, че толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава абсолютно ненужно беше подписано, за да го предоговаря следващото правителство, знаейки прекрасно, че нито имаме възможност да вземем такъв голям кредит, да емитираме нов дълг и над 10-15 милиарда да сложим, като търговец да бъдат „Уестингхаус”, не инвеститор", слага точка на въпросния акт Борисов, като уточнява, че "Уестингхаус" е партньор. 

Само няколко дни по-рано в отговор на парламентарен въпрос Теменужка Петкова, която и тогава е министър на енергетиката, заявява, че в управленската програма на правителството е заложено преразглеждане на големите енергийни проекти и реализацията им "само при доказана икономическа ефективност". Става ясно, че България постфактум е поискала "Уестингхаус" да стане стратегически инвеститор в проекта, но не е било постигнато съгласие до момента. 

Екооценка има от 2019 г. 

През 2019 г. стана окончателно ясно, че екооценката за изграждане на нова ядрена мощност в "Козлодуй" остава в сила. Решението е на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който окончателно отхвърля жалбите срещу оценката за въздействие на околната среда (ОВОС). Сагата се точи от  2015 г., когато "Коалиция за устойчиво развитие" и двама граждани подадоха жалби, след като правителството на Пламен Орешарски обяви намерение да строи нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Предишната съдебна инстанция година по-рано бе "съборила" екооценката. Крайната инстанция обаче е категорична, че законодателството е спазено.