Франция няма да обвързва икономическата и военната си помощ за Египет със спазването на правата на човека в арабската страна, заяви днес президентът Еманюел  Макрон, подчертавайки важността на партньорството с нея. 

"Няма да поставяме правата на човека като условие за тези отношения", каза Макрон на съвместа пресконференция се египетския президент Абдел Фатех ас Сиси в Париж днес.

Макрон подчерта, че "политиката на бойкот ще намали ефективността на нашите партньори в бората с тероризма и за регионалната стабилност".

В навечерието на тридневното посещение телевизия "Ал Арабия" подчерта, че Кайро и Париж са създали близки отношения заради споделеното си безпокойство от нарасналата роля на Турция в Близкия изток, в Източното Средиземноморие и в Либия, където Анкара се намеси военно. 

Правозащитни организации във Франция протестираха вчера против постилането на червения килим за Ал Сиси, генерал от армията, който оглавява военна диктатура, свалила през 2013 г. с преврат власт дошлите на власт с избори "Мюсюлмански братя" и техния президент Мохамед Морси.

Макрон приветства факта, че египетските власти са освободили от затвора трима правозащитници, но не премълча, че двете страни продължават да имат несъгласия по правата на човека. 

Макрон каза, че Франция и Египет имат "споделена воля да осигурят стабилността" в Средиземноморието, "елиминирайки всеки хегемонизъм", без да споменава изрично Турция.

Египет е един от главните купувачи на френските изтребители от последното поколение "Рафал" както и на френско оборудване за електронно наблюдение.

Египет явно, а Франция негласно подкрепя Либийската националноосвободителна армия, предвождана от военния командир Халифа Хафтар, която контролира източната част на страната и доскоро се биеше да завземе столицата Триполи, контролирана от международно признатото Правителство на националното съгласие на Файез ас Сарадж. То е обвинявано във връзки с ислямисти. В момента текат преговори между воюващите за политическо решение, което да сложи край на конфликта, датиращ от падането на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г. 

Либия е била една от главните теми на разговорите с Ас Сиси заедно с тероризма, положението в бившата френска Западна Африка или Сахел, Източното Средиземноморие и военното сътрудничество между Франция и Египет, каза Макрон.