За втора поредна година жителите на Созопол излизат на протест срещу изграждането на диги на плажната ивица. Снощи, по тъмно, с изгасени светлини, багер е разкопавал пясъка на централния плаж в града, показа проверка на бТВ по зрителски сигнали. 

Дейностите по ивицата текат от ноември, като още тогава жителите на курортното градче сигнализираха местните власти. Концесионерът излезе с позиция, че изкопът цели изграждането на дига, която трябва да опази плажа от бурното море през зимата, и посочи, че не се изгребва пясък. Т.е. само се струпва този от ивицата.

Такава практика има по много от големите плажове у нас и винаги предизвиква гневната реакция от местните жители. Не е ясно обаче какво е наложило изграждането на тази дига да се случва "апокрифно" - около 21 ч. снощи.

Созополци са категорични - искат плажът да се стопанисва от общината, а договорът на концесионера да бъде прекратен.

Както и миналия месец, и сега от общината заявяват, че при тях няма никакво внесено искане за дейности по ивицата. Оттам са изпратили писма до министерствата на туризма и на регионалното развитие, както и до местната екоинспекция и до "Басейнова дирекция". Отговор няма, съобщава още бТВ. 

От ведомството на Марияна Николова обаче имат становище, което е отпреди снощното разкопаване. И то е, че концесионерът е в нарушение, защото е загребван пясък от заливаемите площи, а това е категорично забранено, защото вреди на биоразнообразието. Щял обаче да бъде глобен - с 5 на сто от концесионната такса, срещу което местните жители протестират и дори предлагат сами да поемат грижата за ивицата.

"На основание чл.48, ал.1 във връзка с чл.21, т.12, т. 20 и т. 25 от концесионния договор на концесианера Ауто Фактор Еоод е наложена неустойка в размер на 5% / пет на сто/ от годишното концесионно възнаграждение.  

Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им.", съобщиха във вторник от министерството на туризма. 
 

Ситуацията е дежа вю на тази от 2019 г., когато отново през ноември багер започна да гради на плажа защитен вал. Кметът Тихомир Янакиев пак изпрати запитвания до "Басейнова дирекция" и до РИОСВ за проверки, но от инспекцията казаха тогава, че това не е в техните компетенции. От "Басейнова дирекция" обаче констатираха нарушения, защото пясъкът се изгребва директно от прибоя, от водата. 

От Министерството на туризма първоначално обясниха тогава, че нямат отношение към казуса (въпреки че с МТ се сключват договорите за концесия, и че ведомството се ръководи по специализирания закон за Черноморското крайбрежие). После обаче разпоредиха проверка.