САМУИЛ ПЕТКАНОВ

Изказването на Ердоган за това как мюсюлмани открили Америка е доказателство, че този човек разполага с умствената мощ на сафрид.

Първо, Лейф Ериксон близо 2 века преди цитирания от турския премиер период, още около 1000-ната година стига до земите на днешна Канада. Викингите са напористи пичове.

Второ, дори колонизирането на Америките не е станало от днес за утре и всеки нов "откривател" е оставял по нещичко и е избивал по някого. Така че реално "откриването на Америка", в която вече е имало доста местни жители, "открили" я адски по-рано и поизбити значително от "откривателите" не е някаква особена причина за гордост.

Трето, през цитираната от Ердоган 1178 ислямският свят все още е в културен и научен подем, защото фанатизираните догматици все още не обявяват цифрите за поквара, не горят обсерватории и библиотеки, а Багдад е приятно средище за наука, правена от мюсюлмани, евреи, християни и нерелигиозни. По-късно идат забрадените разрушители на свободата на ума, които днес се опитват да си кичат догмите с откритие на Америка, което щеше да е от малкото постижения на една цивилизация, ако самата не бе ползвала еничари в репресиите си срещу науката.

Четвърто - виждате ли колко абсурдни са напъните "ние първи това, ние първи онова". Обикновено ги ползват хора, дето нищо не са направили и искат да се чувстват важни, и значими за събития, за които нямат принос, за да могат да управляват народите си посредством ирационални сантименти, чувства на горделивост и злоба и създаване на нереални самооценки.

Авторът е основател и автор на сайта Не!Новините. Текстът е публикуван в профила му във фейсбук.