Индия изпрати спешно екип от медицински експерти в южния щат Андра Прадеш, след като неизвестно досега заболяване причини смъртта на един човек и прати стотици други в болница, предава Би Би Си.

Депутат от управляващата националистическа партия "Бхаратия джаната" съобщи, че предварителните кръвни проби на пациентите са показали големи количества олово и никел. Заболелите имат симптоми, вариращи от гадене до припадъци.

Андра Прадеш е един от щатите, които коронавирусната пандемия засегна най-много. Регистрираните случаи тук са над 800 000.

Всички пациенти, приети с новото заболяване са дали отрицателни проби за коронавирус, каза щатският министър на здравеопазването Алла Кали Кришна Сринивас, цитиран от Би Би Си. Той каза, че кръвните проби изключват вирусна инфекция.

"Изключихме замърсяването на водата или на въздуха като причина, след като служители посетиха районите, където са се разболели хора, каза той. - Това е някакво мистериозно заболяване и само лабораторният анализ ще разкрие какво е."

Длъжностни лица заявиха, че до момента са регистрирани 500 случая - 300 от тях са изписани и 19 са преместени в други болници в щата за по-добро лечение.