В момента, в който конспирациите за новите ваксини стават все по-зловещи, всеки, който иска да разбере истината може да го направи, ако се зарови в общодостъпните научни статии онлайн, специализираните научни форуми, или потърси познат специалист по темата. В опит да информира по-добре читателите си, Клуб Z се постара да направи всяко от тези три неща и да обясни на достъпен език някои от най-актуалните въпроси около ваксините. 

Първата одобрена ваксина срещу SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, вече е факт - това е mRNA, или иРНК ваксината на фармацевтичния гигант Pfizer. Днес първата британка бе официално ваксинирана с нея, американската FDA (Федерална агенция по лекарствата) също я одобри за ползване, а България вече готви специални хладилници за първите 125 000 дози.

На базата на същата технология е създадена и ваксината на Moderna, която също приключи последната трета фаза на тестване и се очаква скоро след тази на Pfizer.

Защо тези ваксини бяха одобрени първи и какво представлява технологията иРНК?

Информационна РНК - ваксина без вирус

Повечето хора знаят, че целта на ваксината е да предизвика тялото ни само да създаде антитела, с които да бори вируса. Всеки е чувал за ваксината срещу едра шарка - която всъщност е друг вирус - кравешка шарка, която е много подобна на едрата, но далеч по-малко опасна.

Този подход отдавна е изоставен, и през последния век повечето ваксини са вируси, които са или директно умъртвени, или атенюирани - т.е. отслабени или деактивирани, което означава, че са неспособни да инфектират ефективно. Въпреки това имунната ни система ги разпознава и започва да създава антитела срещу тях. А най-новите ваксини често съдържат отделни пречистени протеини, които водят до същата реакция.

Т.нар. иРНК, или информационна рибонуклеинова киселина, е технология, която досега не е ползвана за масови ваксини, но всъщност не е толкова нова. Още през 1990 г. се доказва, че инжектирането на иРНК в мускулната тъкан на животни може да предизвика целенасочен синтез на протеини. Десетилетие по-късно на базата на тази технология започва разработката на ваксини срещу ракови заболявания.

Информационната РНК може да се нарече "шаблон" за протеини - или "списък с инструкции". При инжектирането й в дадена клетка, тя "прочита инструкциите" и започва да произвежда конкретния протеин. В случая с ваксините на Pfizer и Moderna - протеинът е същият, който коронавирусът използва, за да проникне в клетките ни и да ни инфектира. Всяка клетка праща екземпляр от протеините, които произвежда на повърхността си, за да може имунната система да следи какво се случва. Имунните клетки "виждат" вирусните протеини и подготвят имунен отговор - създават антитела.

Защо иРНК ваксината е по-безопасна?

Ако най-старата ваксина е била заразяване с по-лек вид вирус, а по-късните - заразяване с отслабен или мъртъв вирус, то иРНК не вкарва абсолютно никаква вирусна материя в тялото ни. Така няма реално никакъв шанс да се заразим от каквото и да е.

В добавка, иРНК е генетичен елемент, който не влиза в контакт с нашето ДНК, не може да се интегрира в генома ни, нито да се репликира в нашите клетки. Няколко дни след ваксинацията всичко, което са ни инжектирали, ще бъде разградено от клетките ни, което намалява шанса за всякакви странични ефекти.

Защо иРНК ваксината е готова по-бързо от останалите?

Защото е много по-лесна за производство.

Ваксините до момента, например тези срещу грипа, са трудоемки за масова изработка. Първо трябва да се създаде отслабен вирус, който след това се инжектира в чисти оплодени яйца (обикновено кокоши). След като този отслабен вирус се развие в яйцата, той се събира и допълнително се убива чрез химични агенти. След това идва контрол на качеството, после пакетиране за ефективно съхранение и чак тогава в крайна сметка ваксината е готова. Такъв процес в най-добрия случай отнема месеци.

За сравнение, иРНК се разработва далеч по-лесно. Не са нужни живи клетки или каквато и да е жива материя, целият процес е биологичен синтез в епруветка. По-скоро може да се сравни с химичен експеримент - във воден разтвор с нуклеотиди (градивните частици на РНК) се вкарва плазмидно ДНК, специално обработено, така че да служи като шаблон за създаване на иРНК, както и ензими, които четат шаблона и извършват процеса по синтезиране на иРНК. Този процес е бърз и лесен за индустриално производство.

Какви са недостатъците на иРНК?

Основният недостатък е крехкостта на въпросната верига информационна РНК - поради което се налага обвиването й в липозома, която да я предпазва от външните условия. Въпреки това финалният продукт продължава да е нестабилен и това е причината, поради която ваксината на Pfizer трябва да се съхранява при минус 70 градуса. Ваксината на Moderna търпи и по-дълго съхранение в нормален хладилник, но също е сравнително нестабилна, ако се сравни с противогрипните ваксини, например.