"България първа призна Македония като независима държава. Но 30 години не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения не могат да бъдат за сметка на българската идентичност, българското достойнство, за сметка интересите на хората, които наричат себе си българи."

Това заяви пред бТВ вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Така той коментира ветото на България върху започването на преговори от страна на Северна Македония с ЕС. 

"Ние, за разлика от Македония, повече искаме тя да бъде част от ЕС. Защо мислите, че Европа е нещо по-различно от това, което беше преди 100 години? Големите държави защитават своите интереси. Много рядко големите държави се съобразяват с интересите на по-малки държави. Не е нормално някои големи европейски държави, наши партньори, да принуждават и да искат държава членка да се откаже от своя национален интерес в полза на държава кандидат-член. Едно от условията да бъдеш член от ЕС е да бъдат решени нерешените проблеми със съседите", каза още Каракачанов. 

И допълни, че с договора за добросъседство ние сме дали възможност на Скопие "да направи реални крачки".

"Не сме мълчали. Просто не сме вдигали медиен шум. Лично аз на няколко посещения или международни форуми съм им обяснявал без преводач - няма как да стане България да жертва своите национални интереси в името на това, че вие смятате идеологията на Коминтерна и Титова Югославия за своя идентичност", каза още Каракачанов.

И допълни:

"Ако си решил да изграждаш нова идентичност, бъди така добър да не го правиш за сметка на кражба на българската история. Не мога да разбера защо за да имаш македонско самочуствие, трябва да си упражняваш омразата към България. И искаш да бъдеш член на ЕС".

Каракачанов за пореден път заяви, че България иска анекс към договора, в който да са записани срокове за неговото изпълнение.

"Европа има история. В дългата история на Европа има натрупани и нерешени проблеми. И това е логиката всяка нова държава членка  да е решила проблемите със своите съседи. Подобни проблеми имаше и при последните разширявания. В Хърватия и Словения имаше спорове, но седнаха и ги изчистиха. И когато подписаха споразумение, го спазваха", каза още Каракачанов.

Той заяви и че Северна Македония не трябва да има претенции за македонско малцинство у нас.

"Искаме честно отношение, след като 30 години сме били почтени, помагали сме. Когато на някого правиш добро, очакваш той да не ти забива ножа в гърба. Какъв е смисълът да допускаш в ЕС една подобна нереформирана идеология и държава? Утре ще създадат 10 по-големи проблеми", каза още Каракачанов.

Той отхвърли последните обвинения на Русия, че България и Румъния се въоръжават срещу нея.

"България не закупува ново въоръжение, за да напада някого. Има нужда от модерно въоръжение. Искаме българската армия да бъде модернизирана. Българската армия се превъоръжава, защото така трябва. Ние модернизираме нашата собствена армия", заяви Каракачанов.

Той коментира и резултатите от проверката, която сам направи по повод замесването на полицията в аферата "Осемте джуджета" и по-точно - защо дълго време е имало полицейска патрулка пред столичното заведение. Заведението доби популярност след разследването на Антикорупционния фонд, в което ограбеният собственик на асансьорната фирма "Изамет" Илия Златанов разказа за перфектно работеща машина за търговия с влияние, в която основна роля има известният бивш следовател Петър Петров-Петьо Еврото.

"Няма никаква преднамереност в присъствието на полицията там. Според МВР това е част от регулярното изпълнение на техните служебни задължения в един район на София, в които има някаква криминогенна ситуация. Нямам основания да не вярвам. Какво би означавало, ако не вярвам? Против съм да обвиняваме цялата институция МВР. Никой не ги е изпратил (полицаите в патрулката - б.р.)", заяви Каракачанов.