Отношенията между Германия и Русия имат нужда от рестартиране, тъй като през последните години се натрупаха много опроблеми. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с делегация на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" в Москва.

Лавров не се сдържа обаче и да коментира критично вътрешната политика на Германия като ообвини медиите и политиците, че дискриминират „Алтернатива за Германия“.

„Бяхме особено изненадани от истеричната вътрешна дискусия, развихрена по повод вашето пътуване. Ние никога не само не протестираме, но и не пречим на контактите между официални представители на германските власти и руската опозиция, при това официалните лица в Берлин често се срещат с хора на опозицията, а не с представители на парламентарните партии“, заяви Лавров.

„Имаме много въпроси с Германия, по които заемаме различни позиции, понякога противоположни позиции, но в съвременния свят това е нещо естествено и ситуацията, преди всичко нарастването на трансграничните заплахи, които са общи за цялото човечество, просто изисква диалог, търсене на баланс на интереси, не нагнетяване на конфронтация, не опит за възпрепятстване на диалога“, настоя руският първи дипломат.

Лавров отбеляза, че пристигането на германски политици в Москва е добра възможност за продължаване на диалога и търсене на допълнителни контактни точки, въпреки че Берлин се опитал да се намеси в това пътуване, създавайки "пречки и създавайки протоколни усложнения".

„Алтернатива за Германия“ пък отново заяви, че е против санкциите срещу Русия и ще настоява на всякакви нива те да бъдат отменени.