Първият проект на Столичната община, който ще бъде подкрепен по избор на гражданите, е "София избира децата" - за ремонтиране на тоалетни в общинските училища в столицата. За целта са предвидени 1,5 млн. лв.

Това стана ясно на днешното представяне на резултатите от инициативата "София избира", в която гражданите гласуваха за един от 38 проекта, който да получи финансиране от общината.

23 452-ма души са участвали в гласуването, шест проекта са получили над 1000 гласа.

На второ място остана проекта "Улица за всички"  - за промяна на движението на бул. "Патриарх Евтимий". Тази идея бе на гражданското сдружение "Спаси София", според което е имало сериозни манипулации на вота. Според Генчо Керезов от кметската администрация пробивът в системата е бил ефективно осуетен.

"За да има такъв, в системата трябва да бъдат пробити всички сървъри, което означава и мобилните оператори, и доставчикът в Швейцария. Сами разбирате, че това е доста сложна задача. Едва ли има организация в страната, която да притежава по-добра киберсигурност от телекомите", заяви той.

Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов обяви програмата за успешна и отбеляза, че спечелилият проект е добър избор на софиянци. Той подчерта, че над 40% от училищните тоалетни са подновени, но все още има такива, които са със старите клекала, и проектът ще позволи почти всички да бъдат модернизирани.

Чобанов подчерта, че има и други "прекрасни" идеи, например концепцията за читалня в Борисовата градина. И сподели, че се надява местната власт да обърне внимание и на тях.