Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера се обърна към Върховния съд на САЩ с молба да го включи като заинтересована страна в подадения от щата Тексас иск за признаване за недействителни резултатите от президентските избори в четири щата, където той загуби от демократа Джо Байдън, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

На 8 декември главният прокурор на Тексас, републиканецът Кен Пакстън обяви, че е подал иск във Върховния съд срещу щатите Джорджия, Мичиган,  Уисконсин и Пенсилвания с аргумента, че промените, които те са направили в избирателните процедури насред коронавирусната пандемия, са незаконни. Във връзка с това резултатите от изборите в тези щати трябва да бъдат признати за недействителни, се посочва в иска.


Вчера представителите на 17 щати внесоха във Върховния съд обръщение в подкрепа на иска, подаден от главния прокурор на Тексас. В иска се съдържат също обвинения срещу официални представители на четирите щата, че не са успели да защитят от измами гласуването по пощата.

В коментар телевизионната мрежа Ен Би Си отбелязва, че по конституция Върховният съд на САЩ може да разглежда спорове между щати, без те предварително да са минали през по-ниски съдебни инстанции. В случая обаче спорът няма нищо общо с междущатските отношения, засягащи например граници, използване на водоизточници се посочва в коментара. Не става дума и за изборна измама. Главният прокурор на Тексас твърди, че промените в изборната процедура във връзка с пандемията, каквито междувпрочем е направил и неговият щат, не съответстват на американската конституция.

Според Ен Би Си това дело е обречено на провал, защото не се опира на никакви доказателства и е "дълбоко цинично", разкриващо неуважение към ролята на съдилищата в американската конституционна система и на щатите - в изборите.