Сметната палата да направи пълен одит и на дружеството „Монтажи“ АД, избрано за ремонт на язовири, посочени от правителството, поиска днес БСП. Социалистите настояват за одит и на дружеството "Автомагистрали", което усвоява над 3,4 млрд. лв. за инфраструктурни проекти без търг, а по текста в Закона за обществените поръчки, който позволява на министерствата да възлагат директно дейности на свои - тоест държавни, дружества. 

"Монтажи" АД пък е дружеството, на което принципалът му - мастодонтът "Държавна консолидационна компания", прехвърли "смешните" ремонти на язовири с отпуснати още през 2018 т. половин милиард лева за целта. В случая от БСП смятат, че не е спазен Законът за обществените поръчки. Депутатът Румен Гечев обяви, че БСП внася в Народното събрание проекторешение и иска проверката да обхване периода 2017-2020 г.:

„Има ли дружеството необходимия капацитет - технически и човешки ресурси, за извършване на посочената дейност? Ползва ли дружеството подизпълнители и какви са критериите те да бъдат подбрани? С какви документи се доказва качеството на изпълнение извън обяснените критерии за избор? Ние искаме НС да приеме решение за възлагане на проверка от страна на Сметната палата. Ние знаем отговорите на тези въпроси и те са изключително обезпокоителни“.

БСП обяви, че разполага с информация кои са частните фирми, които са усвоили държавни средства, а ремонти на места дори не са извършвани. 

„Това може да се окаже един от венците на предизборната корупция на управляващите и Сметната палата трябва да уточни кои са тези фирми, да видим какви интересни личности евентуално са имали въздействие върху „Монтажи“ за разпределението на тези средства. Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но ние искаме да видим защо не се пълнят язовирите и защо те не отговарят на техническите параметри, а те не отговарят, защото парите не отиват там, където трябва да отиват“, коментира още Гечев.