Американската Федерална търговска комисия (FTC) и 46 щата започнаха дела срещу Facebook с една цел - компанията да продаде Instagram и WhatsApp.

Властите в САЩ отдавна изказват тезата, че покупката от страна на Facebook на популярната социална мрежа за снимки и чат-приложението е незаконна и нарушава антимонополните регулации.

Сега обаче са заведени две конкретни дела - едното от FTC, другото от главните адвокати на 46 щата, окръг Колумбия и Гуам.

Според тях компанията на Марк Зукърбърг е монополист на пазара и стратегически изкупува конкуренти, които имат потенциала да се окажат опасни в бъдеще.

А това вреди на конкуренцията.

"Близо десетилетие Facebook ползва своето господстващо положение и власт, за да смаже по-малките си съперници за сметка на обикновените потребители", смята прокурорката на Ню Йорк Летисия Джеймс, говореща от името на коалицията от 46 щата.

Сделките за Instagram и WhatsApp обаче бяха одобрени от Федералната търговска комисия - т.е. тя трябва да докаже, че или има нова информация оттогава насам за нередности, или да признае, че по някаква причина е нарушила сама регулациите.

Делото вероятно ще продължи с години. Основната защита на Facebook е, че Instagram и WhatsApp стават наистина масови и популярни едва след като програмистите на Зукърбърг инвестират време и усилия в подобряването им.

Макар в това да има някаква истина, Instagram със сигурност бе популярна социална мрежа и преди покупката от Facebook.

Същественото на тези дела е, че резултатите могат да създадат прецедент за подобни действия и срещу други техногиганти като Apple, Google, Amazon.