"Световно обществено благо": спазвайки дадено от Си Цзинпин обещание, Китай започна да разпространява ваксините си срещу новия коронавирус из целия свят в опит да изчисти репутацията си една година след появата на новия коронавирус на негова земя, пише Франс прес.
Докато в САЩ президентът Доналд Тръмп подписа във вторник указ, с който дава предимство на американците при доставянето на ваксини, китайският му колега си създава образ на доставчик на лечение за бедните страни.
Въпреки че нито една китайска ваксина още не е официално одобрена, дори в Китай, Пекин сключва нови и нови договори за доставка и дори започна да строи производствени обекти в чужбина, в момент, когато Световната здравна организация (СЗО) започна разследването си за произхода на вируса.

"Няма съмнение, че Китай упражнява ваксинна дипломация, за да подобри имиджа си", каза Хуан Янчжон, специалист по въпросите на общественото здравеопазване в американския мозъчен тръст Съвет за външни отношения.

Успокояване на напреженията 

"Това е и начин да увеличи влиянието си и да успокои геополитическите напрежения", смята той.

Китай например подписа споразумения за доставка на ваксини на Филипините и Малайзия - две страни, с които е в обтегнати отношения заради териториални спорове в Южнокитайско море.

Пекин обеща приоритетен достъп и на държавите по поречието на Меконг (Мианма, Лаос, Камбоджа, Тайланд и Виетнам) след критики, че китайските язовирни стени предизвикват суша в Югоизточна Азия.

Обратно, големият съперник САЩ не полага особено старание да разпространява ваксините си по света, въпреки напредъка на американски компании като Пфайзер, Модерна и Джонсън и Джонсън.

Вашингтон блести с отсъствието си и в Ковакс - международния механизъм за доставка на ваксини срещу Ковид на развиващите се страни, създаден под егидата на СЗО. Пекин се присъедини към Ковакс през октомври.

Очаква се Ковакс да покрие само 20 процента от нуждите на жителите на развиващите се страни до края на 2021 г., а богатите държави да си набавят 50 процента от световното производство, според изследване на Центъра за глобално здраве към университета Дюк в САЩ.

Китай пък си е поставил за цел производствен капацитет от един милиард ваксини срещу Ковид догодина и може да си позволи да споделя количествата си, тъй като епидемията на практика е овладяна на негова територия.

Отваряне на пазари 

Още повече че има и икономически съображения.

Дори Китай да вземе само 15 процента от пазара за ваксини в бедните страни, това би му донесло продажби за общо 2,4 милиарда евро, по изчисления на хонконгската брокерска фирма "Есънс секюритис".

"Всички искат ваксина и Пекин е в добра позиция лесно да забогатее", отбелязва един от анализаторите й.

Световната ваксинационна кампания се нуждае от складове, които да гарантират съхранението при ниски температури. Тази инфраструктура позволява да се съживи колосалният китайски проект за новите пътища на коприната, който пострада от епидемията, смята Кърк Ланкастър от Съвета за външни отношения.

Китайският гигант за онлайн търговия Алибаба вече е построил складове в Етиопия и Дубай, които ще служат като платформи за дистрибуция в Африка и Близкия изток.

При това Пекин строи производствени мощности в Бразилия, Мароко и Индонезия. Тези страни са участвали в клиничните тестове на китайски ваксини.
Във финансово отношение Китай е обещал заеми за един милиард долара на държави от Латинска Америка, за да могат да си купят ваксини.

"Тези усилия, под названието "здравни пътища на коприната", помагат на Китай да изчисти репутацията си, като в същото време отваря пазари за своите фирми", подчерта Ланкастър.

Въпрос на доверие 

Китай в момента има четири ваксини във финална фаза на тестване, три от които са с инертни съставки, лесни за транспорт и дистрибуция, за разлика от ваксината на Пфайзер, която трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса.

Китайските лаборатории обаче още не са публикували изследвания за ефикасността им.

"Заради липсата на прозрачност на китайската система хиляди души вече са ваксинирани, а данните от клиничните тестове още не са оповестени", тревожи се специалистката по Китай Наташа Касам от австралийския институт Лоуи.

В миналото китайската фармацевтична индустрия е попадала в скандали за фалшиви ваксини и това може да разколебае някои чуждестранни купувачи.

Лабораториите "Синовак" и "Синофарм", чиито изследвания са в най-напреднала фаза, имат общо по-малко от 500 милиона дози в предварителни поръчки към средата на ноември по данни на британската фирма "Еърфинити". За сравнение, британската компания "Астра Зенека" е получила предварителни поръчки за 2,4 милиарда дози от ваксината, която разработва с Оксфордския университет.

БТА