"Датата 28 март за парламентарните избори може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията".

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

По думите му президентът Румен Радев ще издаде указа за насрочване на дата на вота за нов парламент през януари. Той подчерта, че когато настъпи времето за посочване на изборната дата, Радев ще проведе консултации с Централната избирателна комисия (ЦИК) и със здравни експерти.

Както е известно, по конституция държавният глава има право да отложи вота, който се пада в края на март следващата година, с до два месеца. Румен Радев вече заяви, че няма намерение да прави това и дори посочи датата за изборите - 28 март.  

Според Маринов обаченяма човек, който да прогнозира дали на 28 май, когато е последната възможна дата, епидемичната обстановка в страната няма да е по-лоша от 28 март.

"Важно е какво прави държавата и най-вече парламентът, за да бъдат проведени честни и свободни избори", коментира той и подчерта, че парламентарното мнозинство прави всичко възможно да затрудни, а не да улесни провеждането на изборите:

"Не предприема нищо полезно. Имаме едно класическо ослушване за евентуално предприемане на промяна в законодателството, за да бъде разрешено гласуване по пощата".

От ЦИК вече заявиха, че ще трябва да бъде променен Изборният кодекс - за да се приведат някои текстове в съответствие с кризисната ситуация - като този за мобилните урни, например. За да могат да гласуват и хората под карантина. Посочиха още, че при частичните избори през септември, всички мерки са били спазвани - носене на маски, проветряване и дезинфекция на секционните комисии и др. Но какви ще са бъдещите решения за произвеждането на изборите, зависело от това как ще се развие пандемията.

Вчера пък премиерът Бойко Борисов заяви, че най-оптимистичният вариант за подобряване на епидемиологичната обстановка е през май. 

За консултации преди обявяване на датата за вота призова днес и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред радиото. По думите му трябва да има ясни отговори на въпроси като: Как ще наберем членовете на изборната администрация? Каква ще бъде избирателната активност? Как ще го синхронизираме с ваксинацията? Как ще инсталираме машините и обучим хората? Как ще гласуват българите в чужбина, след като в много от държавите ще има ограничения? Как ще гласуват хората, които в момента на изборите ще бъдат в карантина?

Иванов пак призова депутатите да разгледат проекта на ДБ за гласуване по пощата.