Докато чака да отвори врати, новият Национален музей на Норвегия сложи колекцията си в лед. Институцията изготви дигитални копия на всички произведения, които са около 400 хил., и ги зарови в Световния арктически архив. Той се намира в мина за въглища в планина от постоянен лед на арктическия архипелаг Свалбард, пише The Art Newspaper.

Арктическият архив беше създаден през 2017 г. от норвежката технологична компания Piql AS като безопасен трезор за световната памет. Идеята е на дигитални носители да бъдат съхранени артефакти и информация и така да бъдат предпазени от опасностите на природни бедствия, технологични проблеми, войни, кражби.

Те могат да бъдат запазени в продължение на 1000 години, твърдят от архива.

Сред шедьоврите са и фотографии на колекцията на музея от изящно изкуство, тук особено значимо е мястото на произведенията на Мунк и съответно най-известната му картина "Викът". 

Този тип съхранение на артефакти и записи под земята не е съвсем нов. По време на Втората световна война Националната галерия в Лондон изнася съкровищата си в Уелс.

Но Свалбард е особено отдалечено и сигурно място. "То е като на друга планета, като крайната граница", обяснява Ролф Унгве Юген, директор за управлението на колекциите на Националния музея на Норвегия.

Новият Национален норвежки национален музей трябва да отвори врати през 2022 г., той ще бъде най-големият на Скандинавския полуостров.