Изгубен в числата се оказа министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Служителите на МВР трябва да упражняват контрол върху това дали се спазва задължителната карантина на лицата с коронавирус, както и на техните контактни, но вместо за над 90 000, колкото са само активните случаи, от ведомството следят малко над 46 800 души.

Това се разбра от участието на Терзийски в сутрешния блок на бТВ. Така излиза, че "под радара" на здравните и силовите власти на практика остават половината от лицата с установен с PCR тест COVID-19. Тук контактните са съвсем отделен случай.

По данни от Единния информационен портал към изминалото денонощие активните случаи са 90 041. Днес министър Терзийски отчете, че поставените под карантина, за които МВР трябва да следи дали тя се спазва, са 46 860 души.

След което се разви следният диалог:

Водещият отбелязва, че половината от активните случаи не се водят като карантинирани. Все още не работи и системата с SMS предписанията от страна на здравните власти.

- Не бих казал, че важи за половината, защото при установяването на едно лице, което е с положителен PCR или е контакт на такова лице, органите на РЗИ попълват информационна система, която е създадена от "Информационно обслужване". Ние имаме географска информационна система, която е онлайн вързана със системата на РЗИ и тази информация, която се подава към нас, се обновява на два часа. 

- Въпросът е, че под карантина са 45 000, а останалите 45 000 не са.

- Не мога да кажа тази цифра 90 000 откъде я изваждате.

- От Единния информационен портал.

- Значи, ние наблюдаваме тези лица, които ни попадат в системата. Наистина в някъде началото на ноември имаше и забавяне на подаването на лицата от РЗИ в тази система и затова предприехме мерки да окажем съдействие особено на софийската.

- Въпросът е, че наблюдавате 45 000 души, а не 90 000.

- В момента да, наблюдаваме 46 860. Може би в утрешния ден ще бъде различна бройката.

- Въпросът е, че заразените са двойно повече.

- Не, заразените не можем да кажем колко са. Това са поставените под карантина, може едно лице да не е заразено...

Иначе МВР министърът отчете, че от началото на декември до сега са проверени 1909 търговски обекта за спазването на противоепидемичните мерки, а съставените актове са 19. На въпрос относно големите търговски вериги, за които се появяват снимки и видеоклипове, на които се вижда, че са препълнени, а мерки няма, Терзийски посочи, че глобите от 500 до 2000 лева за първо нарушение и от 2000 до 5000 лева за второ са "солидна санкция".

Стана ясно още, че са съставени 25 000 предупредителни протокола на отделни лица, като обаче МВР нямало как да проследи това първо, второ, трето и т.н. нарушение ли е. Над 25 000 са актовете.

Има и двама души с ефективни присъди за нарушаване на карантината - и двамата "рецидивисти", с множество криминални прояви.