Най-дълго управлявалият директор на Народния театър "Иван Вазов" в новата история на България - проф. Васил Стефанов, е починал. За това съобщиха от културата институция. 

„Напусна ни проф. Васил Стефанов – дългогодишен директор на Народния театър "Иван Вазов", проникновен и задълбочен театрален историк, теоретик и критик, интелектуалец от висока класа“, посочват от ръководството на Народния театър. 

Оттам припомнят, че като директор на театъра в едни от най-трудните и сложни години – от 1990 до 1999 г. и от 2003 до 2008 г., „проф. Стефанов отстояваше и утвърждаваше високите критерии на истинския, жив и необходим театър“.

Проф. Стефанов оставя дълбока следа в културната институция след промените в България. Той на няколко пъти влиза в конфликти с изявени артисти, режисьори и други директори на театъра. През 90-те години той пенсионира Наум Шопов, Георги Черкелов, Георги Георгиев-Гец, Виолета Бахчеванова и др. – решение, което шокира трупата на театъра. По-късно разкрива за своите противоречиви отношения с Киркор Азарян, когото обвинява, че е агент на ДС (твърдение, отречено от Комисията по досиетата). 

По-късно кани в Народния театър бележития режисьор Александър Морфов, с когото също имат сериозни публични противоречия. Воюва и с друг директор на Народния театър – Павел Васев.

А всички тези истории проф. Стефанов описва в своя дневник „Народният театър като съдба“.