Следващите 4-6 месеца може да са най-лошата фаза от пандемията. Това заяви в интервю за Джейк Тапър от CNN съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. 

Милиардерът предупреди, че САЩ биха могли да имат още над 200 000 смъртни случая, ако не се спазват прости мерки като носенето на маски и миенето на ръцете. Бизнесменът добави, че голям процент от прогнозираните смъртни случаи обаче може да бъде избегнат, ако американците спазват тези прости правила.

"Това са лоши новини", каза Бил Гейтс в оценка за пандемичната ситуация през 2021 година.

В телевизионното си обръщение Гейтс се съгласи, че вирусът SARS-CoV-2 е далеч по-смъртоносен и фатален, отколкото първоначално са предвиждали здравните власти. На въпрос за мрачния рекорд, който САЩ удари по отношение на процента на хоспитализациите и смъртните случаи, Бил Гейтс отговори, че се е надявал, че Америка ще свърши повече работа през последните години, за да се подготви срещу потенциална пандемия.

Гейтс припомни, че в прогнозите си през 2015 г. той е настоявал, че смъртността без съмнение ще се увеличава. Според него този вирус може да бъде много по-смъртоносен, отколкото е в момента. Той предупреди, че САЩ все още не са в "най-лошия сценарий". 

Съоснователят на Microsoft, чиято фондация подкрепя усилията за разработване и доставяне на ваксини срещу COVID-19, заяви в неделя, че смяната на администрациите в САЩ "усложнява" усилията по спиране на разпространението на коронавируса. Той допълни обаче, че е разговарял с новоизбрания президент Джо Байдън, за да се увери, че САЩ няма "да се издънят" отново.

"Преходът усложнява нещата, но новата администрация е готова да разчита на истинските експерти, а не да ги атакува", отбеляза Гейтс в интервю пред журналиста на Си Ен Ен Тапър.

Президентът Доналд Тръмп отказва да признае резултата от изборите през 2020 г. и не се съгласува с избрания президент относно кандидатите за ваксина срещу COVID-19 или сложната операция по разпространението на дозите. Байдън съобщи по-рано, че администрацията на Тръмп е споделила известна информация, но не и "подробен план" за предстоящите доставки на препаратите в цялата страна.

Гейтс похвали администрацията на Байдън за "предлагането на ясни планове" за забавяне на разпространението на COVID-19 и добави, че "мисля, че ще преодолеем това по положителен начин".

"Доволен съм, че новоизбраният президент Байдън и екипът му поставят като приоритет справянето с този проблем", каза той.

В четвъртък Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" съобщи, че планира да инвестира допълнителни 250 милиона долара в подкрепа на "изследванията, разработването и справедливото доставяне" на препарати за борба с COVID-19, включително тестове, лекарства и ваксини. До този момент организацията е инвестирала общо 1,75 милиарда долара по тази инициатива.

Гейтс похвали Байдън, че "прави всичко възможно да задържи" д-р Франсис Колинс, директор на Националния здравен институт, и д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, които според Гейтс ще бъдат "готови" да признаят, когато нещата не вървят на добре.

"Мисля, че САЩ няма да бъдат едни от най-слабо представящите се, тъй като екипът на Байдън влиза в длъжност", добави той.

Към неделя сутринта в САЩ са регистрирани рекордните 16 милиона случая на COVID-19 и близо 300 000 жертви от началото на пандемията, според данни на университета Джон Хопкинс.

Гейтс отбеляза в интервюто си, че от САЩ "се очаква да бъдат най-добрите", що се отнася до пандемията, но "за съжаление... ние не постигнахме това, което много други страни направиха".

Байдън изложи план от три точки за борба с пандемията от коронавирус и постави главна цел - да разпространи 100 милиона дози от ваксините през първите си 100 дни на власт. 

Цената, която трябва да се заплаща всяка година, "за да се избегне катастрофа за трилиони долари - мисля, че пътната карта е ясна и разговарях с избрания за президент за това. И знаете ли, мисля, че нашата фондация ще бъде част от този диалог, за да сме сигурни, че няма да се издъним отново", каза Гейтс.

САЩ са близо до началото на мащабен процес по ваксиниране, след като Агенцията по храните и лекарствата в петък даде "зелена светлина" на ваксината на Pfizer и BioNTech.

Гейтс каза пред Тапер, че разпределението на дозите "трябва да се основава на медицински нужди, а не на богатството само по себе си".

"В края на краищата тази епидемия е ужасна и заради начина, по който изостри неравенствата", каза той.

Гейтс добави още, че е "супер доволен от всички тези ваксини" и че когато настъпи неговият ред за ваксинация, "публично ще се ваксинирам".

"Защото смятам, че е от полза за всички хора да не разпространяват заразата."