Режимът на Александър Лукашенко умишлено предизвиква заразяване на арестувани активисти с COVID-19. Властта в Минск не се свени да съди дори старица, оцеляла от холокоста. Жени са принудени да спят в затворнически килии на смени. На арестуваните отказват да им дават книги, защото им действали лошо.

Всичко това чуха в Брюксел евродепутати от комисиите по развитие и по външни работи и от Подкомисията по човешки права. Те проведоха съвместно заседание, на което посрещнаха активисти на демократичната опозиция в Беларус. Движението е тазгодишният лауреат на наградата „Сахаров“, присъждана от Европарламента за свобода на мисълта. Тя ще бъде връчена утре.

Някои от активистите не можаха да дойдат в Брюксел, тъй като са арестувани в родината си.

„На режима му е все тая на каква възраст сте, каква професия имате, известни ли сте. Просто ви хвърлят в затвора“, заяви Вироника Цепкало – член на щаба на опизиционния кандидат-президент Светлана Тихановска.

Особено тежко е положението на арестуваните жени. Цепкало е разговаряла с много от тях.

Жените са затваряни в малки камери с по 6-7, а понякога и с по 15 души. Леглата са малко и задържаните са принудени да спят на смени. Няма топла вода и те се къпят само със студена. Съвсем естествено се разболяват, но не получават никаква медицинска помощ. Понякога вкарват задържани – и мъже, и жени, в специална клетка, където може само да се стои. 

„И всичко това се прави, само и само да прекратим борбата. Искаме цял свят да знае какво става в Беларус“, каза активистката.

Съратничката ѝ Мария Колесникова е в ареста от септември. Затова тя бе представена в Брюксел от сестра си Татяна Хомич. Колесникова е обвинена в действия, насочени срещу националната сигурност, за което може да получи от 2 до 5 години затвор.

Активистката е в килия, където постоянно пушат. Надзирателите ѝ отнели книгите на астрофизика Стивън Хокинг, които счели за опасни. Не ѝ дават книги от библиотеката, защото смятат, че не помагали за нейното възпитание. Отхвърлят молбата ѝ за лекарски преглед.

Властите в Минск преследват и адвокатите на Колесникова. И двамата са арестувани. Единият е с отнети права.

Татяна Хомич помоли ЕС да изпраща свои дипломати на всички съдебни процеси срещу опозицията в Беларус. Накрая тя прочете обръщение от името на арестуваната си сестра:

„Хората са готови на много неща за слава, на още повече за пари и на много повече за власт. Но те могат да бъдат готови на всичко само за едно – свободата. Всеки ден беларусите го доказват. Те влизат в затворническите камионетки за свободата. Напускат работа за свободата. Рискуват си здравето за свободата. Влизат в затвора за свободата. Деля наградата с всички тези, които са в затворите и пострадаха заради гражданската си позиция.“

Демокрацията не може да бъде насадена отгоре. Тя може само да поникне отдолу, смята Олга Ковалкова. Тя се зарече, че опозицията няма да се укроти, докато не бъдат изпълнени исканията на беларуското общество.

„Бъдещето на страната ни е определено. Това е бъдеще без Лукашенко. То е определено от мнозинството, което на 9 август излезе да гласува за Светлана Тихановска“, каза Ковалкова.

Всяка седмица в Беларус са задържани стотици хора, заяви опозиционерът Алес Беляцки, прекарал в затвора 3 години по скалъпени обвинения. Арестуваните са подлагани на всякакви мъчения и дори съзнателно са заразявани с коронавирус.

„Изтезанията са разрешени „отгоре“, това е очевидно. Задържаните ги заразяват COVID-19, като ги вкарват в камери при болни от вируса. Болните не ги пускат и в крайна сметка всички излизат заразени. Това се прави нарочно, за да се намали броят на протестиращите“, е мнението на Беляцки.

32 000 беларуси са били задържани от президентските избори на 9 август, заяви Светлана Тихановска – лидер на беларуската опозиция и главен съперник на Лукашенко. Тя се включи по видеовръзка от Берлин.

„Живеем от няколко месеца в условията на държавен терор“, заяви Тихановска.

И разказа как власттта репресира 87-годишната Елизавета Бурсова – бивш шампион на Беларус и на СССР по спортна стрелба и победител в международни състезания. Тя се спасила по чудо от холокоста като дете, след като успяла да се евакуира с последния влак от родния си Витебск през 1941 г. Но 16 нейни роднини загинали в еврейското гето.

В момента Бурсова въпреки преклонната си възраст е изправена пред съда, защото провесила на балкона си бяло-червения флаг, използван от опозицията.

Скандално е, че Следственият комитет изправя на съд не извършителите на репресии и побои, а техните жертви.

Тихановска призова ЕС да прекрати всякакви политически, икономически, търговски връзки с всички, които представляват режима в Беларус. И същевременно настоя Съюзът да премахне визите за гражданите на страната. Така те по-лесно ще могат да влизат в ЕС и по този начин ще имат подкрепата на Европа.

Литовският евродепутат отправи послание към Лукашенко и неговите слуги да се готвят за международен съд.

А германката Виола фон Крамон-Таубадел от "зелените" издекламира куплет от песента „Стените ще рухнат“, която е неофициален химн на протестиращите в Беларус.