При нужда полицията ще употреби бойно оръжие срещу протестиращите. Това заяви говорител на вътрешното министерство на Беларус след поредна вечер на сблъсъци между демонстранти и служители на реда, предаде Ройтерс.

Със скандирания "Фашисти" протестиращите влизаха във физическа саморазправа срещу полицаите, които ги посрещаха със сигнални пистолети и неидентифицирани спрейове, става ясно от публикувани в социалните мрежи видеа, допълва агенцията.

По-късно говорителят на вътрешното министерство потвърди, че са били използвани сигнални пистолети, както и сълзотворен газ. Но по думите му полицията е готова на доста по-радикални действия, за да овладее народното недоволство.

"Протестите, които са концентрирани основно в Минск, станаха организирани и крайно радикални", съобщиха от министерството в изявление. "Заради това служители на министерството на вътрешните работи и вътрешни войски няма да напуснат улиците, а при нужда ще използват специално оборудване и бойно оръжие."

В понеделник вечерта хиляди души участваха в "марша на пенсионерите" в столицата на Беларус. Те скандираха "Отивай си" и размахваха бели флагчета с червена ивица - символ на опозицията в страната. Много от тях носеха плакати с лозунги: "Бабите ви подкрепят", предаде Асошиейтед прес.

В неделя вечерта 713 души бяха задържани заради участие в масовите протести, а специални части използваха водно оръдие и палки, за да разбият тълпите.

Протестите в Беларус избухнаха, след като на президентските избори на 9 август дългогодишният държавен глава спечели за шести пореден път, и то с над 80 процента от вота. Според множество страни, наблюдатели и опозиционери както в страната, така и извън нея изборите са били нечестни.