Избирателната колегия приключи гласуването и утвърди победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

С гласовете на Хаваи, последния щат, обявил резултата от гласуването, Байдън получава 306 гласа, а президентът Доналд Тръмп - 232. За победа са необходими 270 гласа.

Часове след обявяването на резултата руският президент Владимир Путин поздрави Байдън за победата му. Путин беше измежду малкото международни лидери, които се въздържаха да направят това преди избирателната колегия да се произнесе.

Гласуването в Избирателната колегия обикновено е формална процедурна стъпка в президентските избори в САЩ. Тази година обаче изпъкна нейното значение, тъй като Тръмп отказа да признае загубата си. Той и съюзниците му заведоха около 50 дела, повечето от които бяха отхвърлени от съдиите, в това число и два пъти във Върховния съд на САЩ.

Гласовете на Избирателната колегия ще бъдат изпратени във Вашингтон и преброени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари.

"В тази битка за душата на Америка надделя демокрацията", заяви Байдън часове след като Избирателната колегия утвърди победата му.

"Сега е време да обърнем страницата, както сме правили назад в историята, да се обединим и да се помирим", каза той в телевизионна реч.

В 13-минутното си обръщение той заклейми опитите на президента Доналд Тръмп да представи победата му като нелегитимна. Байдън изтъкна, че Тръмп и съюзниците му са завели десетки дела, оспорвайки резултатите от изборите, но без никакъв успех.

"Пламъкът на демокрацията е бил запален в тази страна преди много време", каза Байдън. "Знаем, че дори пандемия или злоупотреба с власт не могат да угасят този пламък."

Някои от най-влиятелните републикански сенатори като Линдзи Греъм (Южна Каролина), Роб Портман (Охайо), Рой Блънт (Мисури) и Шери Мур Капито (Западна Вирджиния), които довчера отказваха да коментират изборите или подкрепяха опитите на Тръмп да обърне резултата от вота, признаха демократа за победител.

Вторият в йерархията на републиканците в Сената - Джон Тун (Южна Дакота) - сподели по-рано пред Ройтерс, че конгресмените имат право да оспорват резултата от изборите, но подчерта, че "след като Байдън премине границата от 270 електори", той ще бъде избран за президент и консерваторите ще трябва "да продължат напред".

Неколцина от твърдите лоялисти на президента възнамеряват да се борят против встъпването в длъжност в Байдън, когато на 6 януари в Конгреса ще бъде сертифициран вотът на електорите. Надеждата на държавния глава е с обикновено мнозинство двете камари да не потвърдят волята на Избирателната колегия. Това трудно може да се случи при положение, че демократите държат мнозинство в Камарата на представителите, а множество републиканси сенатори потвърдиха, че ще уважат волята на американските избиратели.

"Нищо няма да направят", увери Тун.

Дългогодишният сенатор на Тексас Джон Корнин отбеляза, че подобен безпрецедентен бунт на републикански конгресмени би било "голяма грешка".

"Идва време, когато трябва да осъзнаеш, че въпреки неимоверните си усилия, не си постигнал успех - това е природата на изборите. Трябва да има победител. Трябва да има и загубил", заяви Корнин.

Телеграмата от Кремъл

Путин пожела на Байдън успехи на поста на президент на САЩ, предаде ТАСС.

телеграмата Путин пожела на избрания за президент всякакви успехи", се казва в съобщение на Кремъл.

 "От моя страна съм готов на взаимодействие и контакти с Вас", е подчертал руският държавен глава в посланието си.

Той е  "изразил увереност, че Русия и САЩ, носещи особена отговорност за глобалната сигурност и стабилност, могат, въпреки разногласията, реално да допринесат за решението на много проблеми и предизвикателства, с които сега се сблъсква светът".  

Руският президент е отбелязал, че "руско-американското сътрудничество, основано на принципите на равноправието и взаимното уважение, би отговорило на интересите на народите двете страни и на цялата международна общност".