Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Както обещаха - днес членове на Федерацията на таксиметровите водачи протестираха пред сградата на Столичната община в София. Автомобилите се събраха още около 11,30 ч. сутринта, но макар че събитието бе обявено за общонационално, имаше около 20-30 жълти автомобила. 

Причината за протеста - искане за вдигане на тарифата за превоз, което може да позволи единствено общината. В конкретика водачите на таксита искат началната такса в София да стане 2,10 лв., а дневната тарифа да скочи до 1,30/км вместо досегашните 0,79 лв. 

Заедно с това те настояват за адекватни условия на труд, премахване на патентния данък за настоящата година, да се приравни тази услуга към обществения градски транспорт, както и да се забранят приложенията за споделено пътуване, техническият преглед на автомобилите да важи за една година и колите да са оборудвани с паникбутон, пише БНР.

Исканията бяха внесени на 26 ноември в Министерския съвет, но няма отговор до момента, така че таксиметровите превозвачи смятат, че са неглижирани от властта.

"За условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Голяма част от нас може да загубят не само работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании", обясни днес Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи. 

Важно е да се знае обаче, че големият "таксиметров синдикат" не подкрепя идеята за днешната демонстрация и подлага под съмнение неговата национална представителност, защото не всички превозвачи знаели за него. 

Според синдиката трябва да се изчака приемането на Наредба 34 за таксиметровия превоз, което се  очаква до края на годината. От синдиката подчертават, че са в постоянна връзка с държавните институции и за тях протестите ще бъдат крайна мярка.

Все пак протести се проведоха и в Плевен, Сливен, и в други по-големи градове в страната.

Ключови думи

Коментари

....

Разбирам, че им е паднал оборотът, но не вижам как ще скочи, като увеличат таксите. По-скоро ще се получи обратен на желания ефект - още по-голям отлив от услугата. В момента, поне в София, има различни фирми с различни ценови равнища - както се казва, за всеки джоб по нещо. Но с това желано повишение, според мен поне, ще загубят още повече клиенти, което ще продължи и след отшумяване на пандемията.
 's picture

Дидо

И 10 лв. да стане..

...първоначалната такса,и 5 лв/км,пак ще СМЪРДИТЕ на пот,застояло и мазно!Пак ще се дуете когато ви казвам определен маршрут от точка А до точка Б.Пак няма да качвате за под 3 км.ИЗОБЩО няма да ви стъпим.НАГЛИ ГАДОВЕ!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.