Подложена на натиск да ускори одобряването на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech), Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че ще огласи решението си на 21 декември - осем дни по-рано от планираното, предадоха световните агенции, от БТА.

В комюнике от новото си седалище в Амстердам агенцията посочва, че изтегля със седмица по-рано съвещанието, планирано първоначално за 29 декември, след като е получила допълнителни данни от двете компании.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на агенцията по лекарствата да обяви становището си за ваксината на 21 декември ще даде възможност на европейците да се ваксинират още тази година.

"Първите европейци вероятно ще бъдат ваксинирани преди края на 2020 г.", написа тя в Туитър.

По-рано днес германският таблоид "Билд", позовавайки се на неназовани източници в Комисията и в германското правителство, написа, че датата за заседанието на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) може да бъде на 23 декември.

Говорител на агенцията каза, че промени в първоначалната дата, 29 декември, няма, но допусна, че  могат да бъдат направени, съобщава италианският всекидневник "Стампа".

Ако ваксината получи разрешението за използване в ЕС от ЕАЛ на 23 декември, ваксинациите в Германия биха могли да започнат до края на тази година, предаде "Билд". 

Между датите, които са обсъждани за това според "Билд", е била 26 декември.

В същия дух според "Стампа" се е изказал и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан: 

"Залагаме всичко на факта, че ваксината ще бъде одобрена преди Коледа". 

Шпан заяви днес, че иска около 60 процента от населението на страната да бъде ваксинирано срещу КОВИД-19 до края на лятото на 2021 г., предаде ДПА, като се позова на телевизия Цет Де Еф.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ниво на ваксинация между 60 и 70 процента.

ДПА посочва, че Шпан е "засилил натиска" върху Европейската агенция по лекарствата да разреши използването на ваксината на Pfizer-BioNTech, която вече се прилага във Великобритания и САЩ.

Директорката на ЕАЛ Емър Кук е заявила, че агенцията работи "денонощно".

Германия затяга карантинните мерки, след като през уикенда беше постигнато споразумение между федералния канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции.

Частичната карантина, въведена в началото на миналия месец, не е успяла да спре втората вълна на коронавируса. Институтът за заразни болести "Роберт Кох" съобщи днес за нови 500 смърни случая от КОВИД-19, с което общият им брой в Германия стана 22 475. Досега в страната са регистрирани над 1,3 милион заразявания.
Канцлерката Ангела Меркел изрази съжаление заради липсата на дисциплина в Германия при спазването на правилата за борба с коронавируса.

"Някои хора са решени да намират недостатъци в мерките, за да не се съобразяват с тях", каза тя.

По думите ѝ подобно поведение е "разрушително" и някои се утешават с това, че вирусът представлява опасност главно за по-възрастните хора.

"Всъщност има разлика дали моите родители ще умрат на 80 или на 90 години", заяви Меркел пред студенти по време на онлайн форум.

Тя предупреди, че "вторите вълни на пандемиите често са най-опасни", и призова населението да се отнесе сериозно към ситуацията.