Ваксината на фармацевтичната компания "Модерна" (Moderna) е сигурна и ефикасна. Това се казва в становище на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. В него се казва, че ваксината на "Модерна" ще бъде одобрена по ускорена процедура в САЩ до края на седмицата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ваксината, разработена от американската биотехнологична компания, не представлява специфичен проблем за сигурността, който да попречи на издаването на спешно разрешение за използването ѝ, се казва в позицията на агенцията. Нейна експертна комисия ще заседава във връзка с ваксината в четвъртък.

В изпитанията на ваксината на "Модерна" са участвали 30 000 доброволци, предаде ТАСС.

Ако бъде одобрена, тази ваксина, чиято ефикасност беше оценена на 94,1 процента от експерти на агенцията, то тя ще започне да се използва редом с препарата на "Пфайзер"/Бионтех в кампанията за ваксиниране на американците, която е най-мащабна в историята на САЩ.

Американските власти предвиждат да ваксинират общо 20 милиона души до края на декември и 100 милиона до края на март догодина, съобщи министърът на здравеопазването Алекс Азар.

САЩ закупиха общо 200 милиона дози от ваксината на "Модерна", половината от които не се очаква да бъдат разпределени за използване до второто тримесечие на 2021 г. Закупени са също 100 милиона дози от ваксината, разработена съвместно от "Пфайзер"/Бионтех.

Първоначално ваксините ще се приложат приоритетно на медицински лица, които са най-силно изложени на риск от зараза, както и на обитателите на домовете за стари хора.

Процесът на одобряване на ваксината на "Модерна" се развива една седмица след одобряването на продукта на "Пфайзер"/Бионтех, получил зелена светлина от агенцията миналия петък и започнал да се използва вчера в САЩ.

Жертва на COVID-19 в страната станаха над 300 000 души, по данни на университета "Джонс Хопкинс". Водещата икономика в света продължава да регистрира антирекорд след антирекорд в пандемията, като редовно надхвърля 200 000 случая на ден и между 2500 и 3000 починали от коронавирусната инфекция в рамките на денонощие.