Съветът за сигурност на ООН е одобрил вчера предложение от генералния секретар на организацията Антониу Гутериш да назначи българина Николай Младенов за специален пратеника на ООН в Либия.

Бившият външен министър (2010-13 г.) ще поеме поста от досегашния шеф на мисията Гасан Саламе, който подаде оставка през март заради стрес.

През последните пет години Младенов беше пратеник на ООН за Близкия изток, т.е. посредник между Израел и палестинците. Тази роля сега поема норвежецът Тор Венесланд, досега представител на страната си в близкоизточния мирен процес.

САЩ искаха постът на специалния пратеник за Либия да бъде разделен на две - едно лице да управлява политическата мисия на ООН в страната и друго - да се занимава с решаването на въоръжения конфликт в нея, който започна с падането на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г. след бунт на либийците, подкрепен от въздушни удари на НАТО. Членките на Съвета за сигурност се съгласиха с това предложение през септември, но Русия и Китай се въздържаха.

През октомври двете главни страни в конфликта, международно признатото правителство на Файез ас Сарадж в Триполи и водената от военния командир Либийска национална армия, контролираща Източна Либия, се съгласиха да прекратят огъня и водят преговори за политическо решение.