Изслушването на министрите Екатерина Захариева и Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европарламента се отлага за началото на 2021 г.

Това съобщи специално за Клуб Z евродепутатката от БСП Елена Йончева.

Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона бе поканила представителите ни утре. От ЕП обаче не са успели да намерят преводачи с български език. И то не защото такива няма, а поради новите по-строги разписания, свързани с пандемията от COVID-19, обясни Йончева.

Председателят на групата – нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд, уведомила секретариата, че изслушването е изключително важно. И е уверила, че то ще се състои още в началото на януари 2021 г.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Десислава Ахладова са поканени на повторно изслушване от мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и външни работи в ЕП. Причината е, че евродепутатите не са доволни от изслушването им на 28 август. След него до България са изпратени допълнителни въпроси. Но и отговорите на тях са били незадоволителни.