„За да сложим край на пандемията, се нуждаем да ваксинираме поне 70 на сто от населението“, заяви днес пред Европарламента председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя говори по време на дебати, посветени на заключенията на Европейския съвет от 10 и 11 декември. Евродепутатите обсъдиха бюджета на ЕС, обвързването на еврофондовете с върховенството на закона и собствените ресурси.

„Това е огромна, гигантска задача. Така че нека започнем с ваксинациите без никакво бавене, всички 27 страни, в един и същи ден“, призова Фон дер Лайен.

Тя припомни, че всеки ден по 3000 души в Европа умират от COVID-19. Но допълни, че „най-сетне имаме добра новина“. И тя е, че ЕК прие „широк портфейл“ от кандидати за ваксина. Следаващат седмица се очаква сертифициране и лицензиране на първата ваксина. Така ваксинирането ще може да започне още в края на тази и да продължи през следващата година.

„Купили сме достатъчно дози за всички европейци и ще можем да подкрепим нашите съседи и партньори в целия свят, за да не се почувства никой изоставен“, изтъкна Фон дер Лайен.

От 1 януари 2021 г. е в сила механизмът, обвързващ получаването на еврофондове с върховенството на закона, каза още председателят на ЕК.

Думите й бяха по повод намерението на Унгария да даде регламента на съд и спекулациите, че това може да забави влизането му в сила.

„Искам да ви уверя, че Комисията ще действа напълно автономно, обективно и при зачитане на върховенството на закона. Ще започнем следенето незабавно. Когато има опасение, ще бъдат проведени незабавни преговори с държавите членки“, увери тя.

Ако има повод, ЕК ще се обърне към Съда на Европейския съюз (СЕС) и ще се съобрази с решението му.

Урсула фон дер Лайен бе категорична, че след 1 януари 2021 г. всеки възникнал случай ще бъде обект на вниманието на ЕК, без никакви пропуски. Тя призова ЕП да подкрепи резолюцията в защита на механизма.

Остават два нерешени въпроса с Лондон

Накрая председателката на ЕК сподели и какво не е постигнато през отиващата си година. Това е бъдещото партньорство с Великобритания. В момента екипите на Брюксел и Лондон работят денонощно за намиране на решение при крайно неблагоприятни условия.

„И все пак не мога да ви кажа ще има ли споразумение или не“, заяви Фон дер Лайен.

Намерен е обаче път, по-скоро тясна пътечка към постигането му. До голяма степен са решени противоречията по въпросите на държавното регулиране, чрез което двете страни да решават споровете помежду си. Все още обаче остават два препъникамъка – лоялната конкуренция и рибарството.

„Искаме да гарантираме коректна конкуренция на собствения ни пазар. Затова трябва да имаме солидни механизми. По въпроса за държавната помощ имаме общи принципи, гаранции за прилагане на място и възможност за независимо и автономно търсене на правни средства за решаване. Дебатите за рибарството са много трудни. Не поставяме под въпрос британския суверенитет върху собствените териториални води. Но искаме само предвидимост и стабилност за нашите рибари. Честно казано, понякога се страхувам, че няма да намерим решение“, призна Фон дер Лайен.

ЕС ще предприеме действия в 4 основни области, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

• 1. Ваксините. Световната общност успя да ги изработи в рекордно кратко време. ЕС игра водеща решителна роля;

• 2. ЕС взе необратимото решение заедно да вземе заем, да инвестира и да реформира. Това е ясен признак на единство;

• 3. Съюзът закрепи своя просперитет и соцтрансформация със срокове. Но само благоденствие не е достатъчно. Повече от всякога трябва да се обърне внимание на индивида, на личното благополучие на гражданите;

• 4. Дългосрочният растеж. Европа трябва да бъде по-малко зависима, по-влиятелна, по-силна и да допринася повече за един по-стабилен свят. COVID-19 не може да монополизира приоритетите на ЕС.