Руският президент Владимир Путин обяви опозиционния лидер Алексей Навални за пионка на тайните служби на САЩ. На годишната си пресконференция, която продължи повече от 4 часа днес, той нарече разследването по случая с отравянето на Навални и лечението му  в Германия "легализация на материалите на американските тайни служби".

Путин не спомена нито веднъж Навални по име. Той го наричаше "пациентът на берлинската клиника".

„Що се отнася до този пациент в берлинската клиника, вече съм го казвал много пъти, мога да повторя само няколко неща -каза Путин. - [Прессекретарят на Кремъл Дмитрий] Песков току-що ми разказа за последните измислици за това. Слушайте, ние отлично разбираме какво е това. <...> Това е легализация, това не е някакво разследване, това е легализация на материали от американските специални служби ".

Той изтъкна, че руските специални служби знаят, че чуждестранните разузнавания проследяват геолокацията.

"Нашите специални служби разбират това добре и знаят това, а ФСБ (Федералната служба за безопасност - б.р.) и други специални агенции го знаят. И те използват телефони, където смятат, че е необходимо да не крият мястото си на престой и т.н.", каза президентът и добави, че това потвърждава подкрепата за Навални от американските специални служби.

Навални, който се лекува в Германия, се ползва с подкрепата на американските специални служби, но това не означава, че той трябва да бъде преследван, каза Путин.

"Този пациент в берлинската клиника се ползва от подкрепата на американските специални служби в този случай. Ако е така, тогава става интересно - тогава специалните служби, разбира се, трябва да се грижат за него. Но това изобщо не означава, че той трябва да бъде отровен" - каза руският президент.

Той добави, че ако руските служби са искали да отровят Навални, то "навярно биха довели това докрай".

"А жена му (на Навални - б.р.) се обърна към мене, аз веднага дадох команда да бъде пуснат на лечение в Германия, в същата секунда" - каза Путин.

Президентът коментира, че Навални използа известен политически "трик" - да потърси конфликт на най-високо ниво, за да си придаде по-голяма значимост.

"Но според мене това не са трикове, които трябва да се използват, за да се постигне уважение и признание от хората. Трябва да докажете стойността си или чрез конкретни случаи, или чрез конкретна програма, която може да бъде реалистична, за да бъде приложена в определена държава. , в случая - нашата ", каза Путин.

Навални заедно с американската телевизия Си Ен Ен, германското списание "Шпигел" и порталът за разследваща журналистика "Белингкет" публикува в понеделник материал, в който твърди, че знае имената на осем сътрудници на Федералната служба за сигурност, които по думите му са го следили и неколкократно са се опитали неуспешно да го отровят. 

 

Путин призова западните държави да предоставят на Русия официална информация за разследването на инцидента с Навални:

"Готови сме да разследваме - каза той. - Ако някой има информация, че е използвано химическо оръжие, в този случай, новичок, те говорят за това през цялото време, ние ви молим: моля, дайте ни тази информация. Ние предложихме нашите специалисти да отидат в Германия, Швеция, Франция и заедно с колеги на място да изяснят този проблем. Или ви молим да дойдете у нас, да донесете биологичен материал и поне да ни дадете официално становище ".

Путин е уверен, че ще има опити за външна намеса в руските парламентарни избори догодина и съобщи, че държавата се готви за това. Специално разследване в САЩ излезе със заключение, че Русия се е намесила в кампанията за американските президентски избори през 2016 г., в които победи Доналд Тръмп. Запитан дали очаква опити за такава външна намеса в руските избори догодина, Путин каза:

"Разбира се, те ще се опитат да се намесят, те правят това през цялото време. И не само на нашите избори, практически по целия свят. Това е "нашата" глобална политика - както бази по целия свят, така и намеса по целия свят. Ние знаем това, подготвяме се за това".

Президентът каза още, че Русия вече е безпрецедентно отворена за наблюдатели на избори, за да постигне уважението на гражданите към изборните резултати.

"Разбира се, ние сме отворени за сътрудничество с нашите партньори, отворени за международни наблюдатели, вероятно изобщо няма такава откритост никъде по света", отбеляза той. "Несъмнено ще изградим тази област от нашата работа, за да постигнем основното. И най-важното е самите граждани на страната ни да бъдат уверени, че изборите се провеждат открито, прозрачно и резултатите от тях заслужават уважение".

Путин нарече "провокационен" въпрос на телевизионен журналист за това защо тази година руските хакери не са помогнали Тръмп да бъде преизбран на поста си.

"Руските хакери не са помагали да бъда избран президентът на САЩ и не са се месили в вътрешните работи на тази велика държава", каза Путин. 

Той добави, че обвиненията срещу страната му са "превърнали Русия в заложница на вътрешната политика на САЩ". Той изрази надежда, че новоизбраният президент Джо Байдън "ще разбере какво се случва".

По думите на руския държавен глава Тръмп има широка подкрепа в САЩ и, доколкото разбират в Москва, сегашният американски президент не възнамерява да напуска политическия живот.

На въпрос дали смята Русия за "бяла е пухкава" в отношенията си със Запада, които в последните години значително се обтегнаха, Путин заяви:

"В сравнение с вас, да, ние сме, ние сме бели и пухкави, защото решихме да освободим онези страни и народи, които искаха да се развиват независимо от определен съветски диктат. Чухме вашите уверения, че НАТО няма да се развива на изток, но вие не сте изпълнили обещанията си".

Руският военен бюджет е по-малък от тези на САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Франция и Япония, така че Русия не може да се нарече агресивна страна, каза руският държавен глава.

"Знаете ли с какъв военен бюджет разполагаме? С 46 милиарда долара. Великобритания има много повече. САЩ - 770 милиарда. Русия заема около шесто място в света по военни разходи. САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция, Япония са всички пред нас. Кой е бял и пухкав и кой агресивен? Е, ние не сме агресивни" - каза президентът.

На въпрос за произхода на коронавируса, Путин заяви, че "не виждаме никакви потвърждения" на теориите, че той е изкуствено създаден в секретна лаборатория. САЩ и Китай разменяха такива обвинения в началото на пандемията миналата година.

Руският президент излезе с призива "да не търсим виновни, а да обединим усилията си за решаване на проблемите... до помагаме на хората, които са изпаднали в особено тежки условия". Той подчерта, че това може да стане, "включително със сваляне на санкции".

Иранските лидери неколкократно обвиняваха САЩ в "престъпления срещу човечеството" заради американските санкции срещу страната им,  които според тях не ѝ позволяват да се справи икономически и медицински с коронакризата.

  Русия се е справила по-добре от другите страни с коронавирусната пандемия, заяви Путин.

"Русия посрещна проблема на пандемията достойно и отчасти по-добре от другите страни", каза той.

Президентът посочи, че руският брутен вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 3,6% - по-малко, отколкото във водещите страни на Европа и в САЩ.

Путин обясни достойната реакция на страната му с една характерна за него черта "на руската идентичност - единението на народа при всяка заплаха, което е определящо и решаващо за нашата страна".

Производството в агросектора се е увеличило с 1,8% и до края на годината увеличението може да достигне 2%, заяви Путин. Реалната работна заплата до края на годината може на нарасне с 1,5%, каза той. По думите му безработицата се е увеличила до 6,3%. Международните валутни резерви на Русия на 4 декември са били $587,7 млрд.

За разлика от предишни години пресконференцията тече видеоконферентно заради противоепидемичните мерки. Путин отговаря на въпросите от резиденцията си в Ново Огарьово, където физически присъстват само малка група кореспонденти, акредитирани в Кремъл. Общият брой на акредитираните журналисти е 774, предаде ТАСС. Въпроси задаваха и граждани от цяла Русия посредством специално оборудван за целта център за обаждания.

Какво друго каза Путин?

  • Надпреварата във въоръжаването вече е започнала с изграждането на противоракетната отбрана на САЩ. Отговорът на руснаците на американския противоракетен чадър са новите хиперзвукови ракети, които той не може да улови като "Авангард", "Кинжал", "Циркон". Такива в света засега има само Русия, каза Путин. "Високоточно оръжие има, но хиперзвуково няма", каза той за другите страни в света, добавяйки, че му е съвършено ясно, че и американците ще се сдобият с такова. Но Русия вече работи над "противоотрова" срещу хиперзвуковите ракети на останалия свят, каза президентът. Путин припомни, че Договорът за съкращаване на стратегическите въоръжения (т.нар. нов СТАРТ) изтича през февруари догодина.
  • Русия ще увеличава подкрепата си за Донбас. Минските споразумения не могат да се преразглеждат, те имат международноправна сила.
  • Външни сили подкрепят беларуската опозиция, а страната трябва да реши вътрешните си проблеми без външна намеса, каза Путин.
  • Той се обърна към западните държави с реплика на котарака Леополд от едноименния руски анимационен сериал: "Момчета, дайте да живеем дружно". В сюжета на филма добрият котарак е постоянна цел на задявки от два лоши мишока.
  • Делът на руското население, живеещо под линията на бедността, трябва да бъде намален до 6,5% до 2030 г. от 13,5% сега.
  • Възгледите на Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган често се различават, но турският лидер "държи на думата си и не маха с опашка". Руският президент заяви, че не дели лидерите на другите страни да добри и лоши, а работи с тях, за да постигне по-добър резултат за страната си.
  • Последният конфликт в Нагорни Карабах е избухнал сега заради продължилото дълго напрежение между Армения и Азербайджан, не предизвикан отвън.
  • "Северен поток-2" ще бъде завършен. Остава да бъдатт положени 165 километра тръби. Това е "абсолютно изгоден проект за Германия. Путин изрази надежда, че новата американска администрация ще се отнесе с уважение към интереса на Европа от строителството на "Северен поток-2". 
  • Путин (68 г.) не е решил дали пак ще се кандидатира за президент през 2024 г., когато изтича сегашният му шестгодишен мандат.
  • Руският президент каза, че ще се ваксинира с руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", когато специалистите препоръчат масова ваксинация на хората от неговата възрастова група. В момента в Русия се ваксинират хората на възраст от 18 до 60 години. Путин изрази задоволство от сътрудничество между разработилия ваксината център „Гамалея“ и британско-шведската фармацевтична компания „АстраЗенека“.