Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

От прокуратурата обясняват, че в хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданинът на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104, ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25, ал. 1 т. 3 НПК  - "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

Това не е първият случай през 2020 г. на прогонен руски дипломат от България заради съмнения в шпионаж. На 23 септември МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата и им нареди до 72 часа да напуснат територията на страната ни.

По данни на прокуратурата от 2016 г. двамата официални служители на Руската федерация са започнали да събират разузнавателна информация за военната техника на нашата армия. 

Както тогава, така и сега - помощ са им оказвали български граждани.