След като първоинстанционната Специализирана прокуратура не успя да установи абсолютно нищо по "онези" записи с гласа на премиера Бойко Борисов и прекрати проверката, днес подателят на сигнала - съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, обяви, че ще обжалва.

Иванов призова обвинението да публикува всички данни по направената проверка, в т.ч. от разпитите на Борисов и бившия главен прокурор Сотир Цацаров - на същия принцип, на който се публикуват части от доказателства и от СРС, есемеси и пр. по определени дела.

Това обяви самият Иванов на кратък брифинг пред Специализираната прокуратура.

"Не сме получили определението. Молбата ни е да го дадат и да го обжалваме пред по-горната прокуратура, защото има съществени липси в съобщението на прокуратурата. Не е проверено дали говори Борисов, проверено е дали това от записа съответства на това, което сме цитирали", посочи Иванов.

Както Клуб Z писа, в петък от държавното обвинение обявиха, че проверката е била прекратена (не става ясно кога) и публикуват тази информация заради множеството запитвания от медии за хода й и "предвид високия обществен интерес". От въпросното съобщение става ясно, че няма данни нито Борисов да се е месил в сделката на "Еврохолд" за българските активи на ЧЕЗ, нито да е указвал "изгаряне" на бившия зам.-министър Александър Манолев за къщата му за гости, както и на евродепутатката от БСП Елена Йончева - за къщата за гости на нейни роднини. Обидата срещу парламентарния председател Цвета Караянчева не е престъпление. Не е установено и да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствието на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Обвинението твърди още, че е снело обяснения от Борисов, Горанов (бивш министър на финансите), Мария Филипова (зам.-председател на КФН), Весела Стоилова и Биляна Гълъбова (прокурорки), Цацаров (сега председател на КПКОНПИ) и Гешев (главен прокурор). "Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции" - твърдят още от СП.

Днес обаче Иванов посочи, че проверката е формална. И попита: 

"А Валентин Василиевич Златев (бившият директор на "Лукойл" България, б.р.)? Там става ясно че между тях съществуват близки отношения. Бойко Борисов обеща и публично, че ще предостави документите за "Лукойл". Имат малка срамна тайна за 1 милиард лева", заяви съпредседателят на ДБ, визирайки и разговора със Златев, който също изтече, както и публично даденото от Борисов към Иванов обещание да му предостави документите с ревизиите на предприятието. Което все още не се е случило.

Не е разпитан и Манолев - за да се установи пълната картина, подчерта още Иванов. И заяви:

"Искаме прокуратурата да публикува всички събрани материали по тази проверка."

"Хайде да видим как е бил разпитан Цацаров и как Борисов", допълни.

Като припомни думите на самия Гешев, че данни от досъдебни производства се публикували, защото било от голям обществен интерес.

"Тази прозрачност касае само опоненти на режима", констатира съпредседателят на ДБ.

Иванов заяви още, че иска незабавното публикуване и заради предстоящото ново изслушване за България в Европейския парламент след Нова година.

"Искаме той (ЕП) да се запознае как прокуратурата е работила по този изключително важен случай. А той е важен от гледна точка на пробив в националната сигурност, корупция, конфликт на интереси."