Специализираната прокуратура е прекратила проверката за записите, изтекли през юни, в които глас като този на премиера Бойко Борисов разпорежда "размазване" на фирмата кандидат да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. Обяснява, че ще "изгори" Александър Манолев и Елена Йончева заради къщи за гости и отправя обидни квалификации по адрес на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Говори се и за това как лицето се правело на "прост" пред колегата си премиер от Бавария.

Общият лайтмотив е "няма данни, няма връзка".

Това става ясно от съобщение на обвинението, което оттам са се принудили да публикуват "във връзка с множество запитвания от медии и предвид високия обществен интерес, след разрешение на наблюдаващия прокурор".

Сигналът бе подаден от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Разпитани: Борисов, Гешев...

В хода на проверката са снети обяснения от Бойко Борисов, Владислав Горанов (бивш министър на финансите), Мария Филипова (зам.-председател на КФН), Весела Стоилова и Биляна Гълъбова (прокурорки), Сотир Цацаров (бивш главен прокурор, председател на КПКОНПИ) и Иван Гешев (главен прокурор). Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции - твърдят от СП.

"За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала", пишат още оттам.

Припомняме, че независима експертиза, поръчана от евродепутата Елена Йончева установи идентичност в гласа от записа с този на премиера.

Не е установено влияние за "Еврохолд"

Ето и какво е установила, или по точно не е установила прокуратурата:

"Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев."

Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД и неправомерни действия от страна на тези органи  спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции.

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до  м. август 2020 г.

През м. април 2019 г. от КФН е извършена проверка на „Еврохолд България” АД за спазването на ЗППЦК, ЗКФН и другите нормативни актове по прилагането им. Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД.

Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България.

Не е установено въздействие за къщите за гости

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка. 

Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър – председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица.

Обиди към Караянчева - не е престъпление

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

"След анализ на събраните в хода на проверката материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство", посочват в заключение от СП.