Агентът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Константин Кудрявцев призна за опита за убийство на Навални... пред самия руски опозиционен лидер в рамките на 49-минутно интервю, публикувано в "Белингкат".

Ето и записа на разговора.

 

 

В интервюто Константин Кудрявцев представя нови факти около отравянето на Навални, а именно:

- Кой е ръководил операцията и кои са били поставените агенти в Томск.

- Служителите на ФСБ са се опитали да убият руския опозиционер, не само да го сплашат или ранят.

- Агенти на ФСБ прикрили доказателства за отравянето на Навални.

- Къде са намерени най-много следи от Новичок по дрехите на Навални.

Неволното признание е направено по време на телефонно обаждане с човек, за когото шпионинът е подозирал, че е високопоставен служител на тайните служби. Всъщност служителят на ФСБ не разпознава гласа на Навални и чистосърдечно му разказва за неуспешната мисия.

Този 49-минутен разговор между Навални и Константин Кудрявцев, един от служителите на ФСБ, пътувал до Омск след отравянето на Навални, предоставя подробен отчет от първо лице за това как ФСБ е организирала опита за покушение в Томск, както и последваща операция по прикриване на доказателствата.

Как Навални заблуждава Кудрявцев?

Телефонното обаждане се провежда на сутринта на 14 декември 2020 г .: няколко часа преди "Белингкат" и партньорите му да публикуват разследването си за отравянето на Навални. Правните и журналистически стандарти задължили медията се свърже с основните субекти и да им предложат правото на отговор.

Но преди това Алексей Навални пожелал да поговори по телефона с членовете на отряда на ФСБ, замесени в отравянето му. "Белингкат" се съгласява и урежда свои представители да присъстват на разговорите с цел получаване на всякаква допълнителна информация.

Обажданията са били извършени в 6:30 ч. сутринта Московско време от място в Германия, където Навални се възстановява след отравянето си. За да увеличи шанса си за успех, опозиционерът използва приложение за IP-адрес, което позволява да се персонализира идентичността на повикващия. В този случай номерът, който бива избран, е стационарен телефон на ФСБ, който по данни на "Белингкат" е бил използван в комуникация между няколко от членовете на отряда.

При първоначалните си обаждания Навални пита съответния агент на ФСБ защо се е съгласил да участва в заговор за неговото убийство. Адресираните лица не отговорят и затварят телефона, с изключение на един от участващите специалисти по химическо оръжие: Олег Демидов - който споделя, че има COVID-19 и не може да говори.

С всички служители на ФСБ, на които прозвънява, Навални се представя със своето име. Изключение прави само за двама членове от отряда - Михаил Швец и Константин Кудрявцев, които се опитва да убеди, че е старши служител по сигурността. Навални се представя за Максим Устинов, "помощник на (председателя на Съвета за сигурност на Русия) Николай Патрушев". Такава личност, разбира се, не съществува.

Предпоставката за запитването на "Максим Устинов" е необходимостта въпросните шпиони да предоставят устен доклад за причините за неуспеха на операцията по отравяне на Навални.

Първото обаждане - до Михаил Швец, член на отряда, който се бе свързал с Навални по време на пътуването му до Калининград през юли 2020 г., е неуспешно. Швец изслушва представянето на Навални като "Максим Устинов" и отговоря: 

"Знам точно кой си", преди да затвори.

Второто и последно обаждане е до Константин Кудрявцев - член на екипа на ФСБ, който е завършил Военната биологично-химическа академия и след това е работил в 42-ри институт (биологична война) на Министерството на отбраната, преди да се присъедини към ФСБ.

Кудрявцев пътува до Омск два пъти след отравянето: веднъж на 25 август и втори път на 2 октомври 2020 г. Телефонните му записи също показват, че точно преди и по време на предполагаемия времеви диапазон на отравянето, той е бил в редовна комуникация с полк. Станислав Макшаков, прекият командир на отряда на ФСБ и заместник-директор на Института по криминалистика на ФСБ.

Това обаждане е успешно. Първоначално Кудрявцев смята, че получава обаждане от Артьом Троянов (първите му думи при вдигането на слушалката е "Артьом, поздрави ..."), служител на ФСБ, който - по собствените думи на Кудрявцев - използва този стационарен телефон.

"Максим" му споделя, че обаждането е било пренасочено през телефонната централа на ФСБ, което може да обясни защо се появява като чужд номер. Кудрявцев изглежда му се доверява.

"Максим" обяснява на Кудрявцев, че неговият шеф е поискал спешен доклад от всички членове на екипа на ФСБ, участвали в операцията по отстраняване на Навални, поради огромните проблеми, възникнали след мисията. (Кудрявцев намеква, че разбира какви са тези проблеми, като отбелязва: "Аз също гледам телевизия и чета интернет").

Първоначално Кудрявцев се колебае дали да говори на открита линия и заявява, че не е бил информиран за всички аспекти на операцията. От последващия му разказ изглежда, че той е участвал предимно в премахването на доказателствата след опита за отравяне, а не в рамките на самото отравяне. "Максим" обаче успява да го убеди, че предполагаемият му шеф се нуждае от лична оценка на всеки член на екипа за операцията и освен това, че повикването е разрешено от генерал Владимир Богданов - директор на Специалния технологичен отдел на ФСБ.

Последната информация изглежда убеждава Кудрявцев и той се съгласява да отговори на подробните въпроси на "Максим". 

Обаждането продължава 49 минути. Навални не излиза от роля до самия край.

Ето и някои от важните разкрития.

Станислав Макшаков е лидер на специалния отряд. Алексей Александров и Иван Осипов са участвали в операцията в Томск 

В началото на разговора "Максим" моли Кудрявцев да оцени представянето на колегите си по време на операцията в Томск. Запитаният предлага по този въпрос да се потърси информация от Станислав Макшаков. Името на Макшаков на два пъти е споменато от Кудрявцев в контекста на неговата командната верига. Последващите препратки към Макшаков също го поставят като ръководител на конкретната операция.

По-късно "Максим" погрешно посочва Олег Таякин в допълнение към Алексей Александров като двамата главни оперативни служители в Томск (Таякин, всъщност е координатор на операцията от Москва). Кудрявцев дава добра оценка на дейността на втория, докато при споменаването на първия веднага поправя и допълва, че Осипов е бил поставен в Томск.

В публикуваното на 14 декември разследване на "Белингкат" се споменава и името на трети агент - Владимир Панайев. Кудрявцев не знае за него, но това вероятно се дължи на факта, че въпросният шпионин не е пълноправен член на спецотряда, а само подпомагащ служител на ФСБ.

Агентите на ФСБ са се опитали да убият Навални. Не само да го осакатят или ранят

Кудрявцев заявява, че две обстоятелства са попречили на ситуацията "да се развие по различен начин", с което признава, че мисията на агентите е била да убият Навални. Ето и част от разговора между "Максим" и предоверилия се агент.

"КК: Аз също така мислех, че можеше... Ами, те приземиха самолетът и ситуацията се разви по начин, който... не бе в наша полза. Ако се бяха задържали малко по-продължително, мисля, че ситуацията можеше да се развие по различен начин. 

М: Малко по-продължително какво, г-н Константин Борисович?

КК: В полет.

М: Да летят малко по-продължително?

КК: Ами, мисля, че да. Ако бяха продължили да летят малко по-продължително и не се бяха приземили извънредно по някакъв начин и т.н., може би щеше да се развие по различен начин. В случай, че не бе свършена бързо работата от медиците, парамедиците на пистата на летището и т.н".

Агентите на ФСБ смятали, че полетът е достатъчно продължителен и че не е било възможно да се организира извънредно приземяване. 

"М: Мнението на всеки за това кое е правилно, кое е погрешно е много важно. Защото последиците от всичко това, знаете ли, ще ни преследват още дълго време.

К: Разбирам, аз също гледам телевизия и чета интернет. Те не бяха взели предвид всичко това, сигурен съм. Всичко се обърка.

М: Не се е било взело всичко това предвид, да си го кажем направо, така че трябва да разберете.

К: Ами, мисля, че трябваше да се случи скоро след това, може би дори... Или може би беше изчислено, че самолетът ще лети, защото знаете ли, да: полетът отнема около три часа, това е дълъг полет. Ако не бяха приземили самолета, може би щеше да има различен ефект и резултатът щеше да е различен. Така че мисля, че самолетът изигра решаваща роля. Е, един от факторите е, че те са се приземили и са изпълнили основните мерки".

За капак Кудрявцев признава, че това не е първата мисия на ФСБ срещу Навални и че лично той е участвал в една от тях.

М: Колко на брой операции организирахме срещу Навални?

КК: Не помня точно колко, но помня, че бях в Киров. Но не помня други. 

По данни на "Белингкат" през януари 2017 г. агенти на ФСБ придружават руския политик в Киров - месец, след като разкрива, че възнамерява да се яви на президентските избори. Не се знае дали тогава са извършвани опити за покушение срещу Навални.

Агенти на ФСБ прикрили доказателства за отравянето на Навални

Кудрявцев признава, че на два пъти е пътувал към Омск, за да премахне доказателствата за опита за убийство на Навални. Той допълва, че германската лаборатория е успяла да открие следи от Новичок заради развитата си технологична база.

"М: Обработени ли са добре дрехите?

К: Е, поне за последно, когато бяха отделени, бяха чисти.

М: Няма да има изненади с дрехите?

К: Е, затова ходихме няколко пъти.

М: И така, първия път, когато отидохме, бе на 25 август. А втория?

К: По-късно, след седмица-две, предполагам, или седмица по-късно.

М: Не помниш точно?

К: Не, за съжаление, не помня. Макшаков ще Ви каже."

След това Кудрявзев разяснява повече за методологията на изчистването.

"М: Какво точно се правеше, можеш ли да обясниш?

К: Те ги третираха, за да няма следи там, никакви.

М: Всички неща ли бяха пречиствани?

К: Не, не всички в самото начало. Първо бяха основните: костюми, гащи, всички тези неща. Докато го правихме, беше донесена друга кутия, всичко там вече беше обработено последния път".

Агенти на ФСБ поставили Новичок върху долните гащи на Навални

Кудрявцев отговаря на въпрос на "Максим", че най-много следи от Новичок ще могат да бъдат открити върху долните гащи на Навални. 

М: И върху кое парче плат бяхте фокусирани? Коя дреха имаше най-висок рисков фактор?

К: Гащите.

М: Гащите.

К: Рисков фактор в какъв смисъл?

М: Къде концентрацията (на Новичок) може да бъде най-висока?

К: Е, гащите.

М: Имаш предвид от вътрешната страна или от външната? Имам цял въпросник за това, който предстои да обсъдя с Макшаков, но ще изисквам и вашите познания.

К: Е, обработвахме вътрешната страна. Това правехме.

М: Ами, представете си няколко гащи пред себе си, коя част сте обработили?

К: Вътрешната, където са слабините.

М: Слабините?

К: Ами чатала, както го наричат. Има някакви шевове там, по шевовете.

М: Чакай, това е важно. Кой ти даде заповедта да обработиш шева на гащите?

К: Разбрахме това сами. Казаха ни да работим от вътрешната страна на гащите.

М: Кой каза това? Макшаков?

К: Да-да.

М: Записвам го. Вътрешната страна. Добре ... Помните ли цвета на бельото?

К: Синьо. Но не съм сигурен, по-добре го попитайте за това.

М: И те са цели, имам предвид теоретично, че бихме могли да ги върнем? Няма да го направим, но те са неповредени и всичко е наред с тях?

К: Да, всичко е ясно.

М: Визуално нищо няма да бъде открито? Няма петна, нищо?

К: Не, не. Всичко е наред, в добро състояние са, чисти.

М: Панталоните?

К: Имаше възможност нещо да остане там - от вътрешната страна. Така че и тях ги почистихме. Но това е хипотетично, тъй като е имало контакт с панталоните. Обработихме панталонтие. Те също са чисти и с тях всичко е наред.

М: Смятате ли, че това е грешка - методът на поставянето на отровата?

К: Е, това не е мое решение.

М: Какво е мнението Ви?

К: Това са решили моите началници, следователно вероятно е правилно. Методът е добър.

М: Е, той е жив, следователно не е толкова добър. Разбирате ли какво казвам?

К: Е, вече казах, че обстоятелствата се развиха така, че ситуацията да бъде такава, каквато е. Имаше контакт - следователно проникването беше достатъчно добро. Тези решения зависят от ситуацията и опита.

[…]

М: Добре. Извинете наивния въпрос, но като се има предвид написаното от мен, не се съмнявам, че ще ме попитат: Ако дрехите са прани, за да се премахнат следи, как така сте абсолютно сигурни, че по тялото няма следи. Защо така?

К: Ами защото се абсорбира бързо. Не оставя никакви следи. Макшаков ще ви разкаже повече за това, аз нямам цялата информация. Дори не знам какво е направено там. Е, искам да кажа, знаеш ли, нали?

М: Разбирам.