С 25 на сто ще се завишат положителните проби за коронавирус, след като антигенните тестове вече са приравнени с PCR тестовете.

Това прогнозира в интервю за БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София.

"След като антигенните тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани, те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях. И досега сме докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не влизаха в статистиката. С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с COVID-19 с отчитането и на антигенните тестове", посочи той.

В допълнение, здравната каса също вече плаща за PCR тестовете към личните лекари, в поликлиниките.

"Хората си правеха по-често тестове, а сега и антигенните тестове, които са евтини, така че съотношението между данните от двата вида тестове се променя", посочи д-р Калъчев.

Той препоръча и на хората, които са контактни да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR.

Антигенните тестове са приравнени на PCR тестовете от вчера - със заповед на здравния министър. 

Хората, дали положителна проба с бърз тест, вече ще подлежат на задължителна 14-дневна изолация, а контактните им лица - на 10-дневна задължителна карантина. За нарушение на карантината ще следват санкции, каквито се предвиждат и сега за изолираните след положителен PCR тест или контактните на лица с такъв. 

Данните от лабораториите и лечебните заведения в страната, където се прилагат антигенни тестове, ще попадат и в Единния информационен портал, където държавата дава официалната статистика за заболеваемостта, хоспитализациите, починалите и оздравелите пациенти, както и за поставените под карантина - на всекидневна база и на база от началото на пандемията.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва и от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.