Търговска сделка между ЕС и Обединеното кралство е възможна до часове, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш дипломат. Ако бъде сключено, споразумението ще предотврати турбулентна икономическа раздяла между страните, отбелязва агенцията.

“Изглежда, че сделката до голяма степен е постигната. Може да бъде обявена днес или утре”, е казал дипломат от ЕС, цитиран от агенцията.

Той е казал, че ЕС е започнал да се подготвя да приложи сделката по временна, бърза процедура от 1 януари, тъй като оставащите до края на годината осем дни няма да стигнат за нейната ратификация. Нямаше веднага потвърждение от британска страна. И днес в Брюксел продължиха преговорите между главните преговарящи Дейвид Фрост от Обединеното кралство и Мишел Барние от ЕС. Главните спорни въпроси оставаха правилата за риболова, конкуренцията и решаването на бъдещи спорове.

При неуспех на преговорите ЕС и Великобритания от първия ден на идната година трябваше да започнат да търгуват по правилата на Световната търговска организация. Това означава между тях да бъде прекратено свободното движение на стоки, услуги и капитали с тежки икономически и финансови последствия и за двете страни. Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но до 31 декември т.г. се намира в преходен период, в който още изпълнява европейското законодателство и подготвя икономиката си за бъдещите си отношения със съюза.

Обединеното кралство беше изправено пред неизвестност от първия ден на 2021 г. след бурна 48-годишна връзка с водения от Франция и Германия проект, който се стреми да обедини разрушените след Втората световна война държави в Европа в глобална сила, коментира Ройтерс.

Над 1500 товарни камиона се оказаха блокирани на пристанището в Дувър. Снимка АП / БТА

Мащабът на последствията от потенциален Брекзит без споразумение се видя през последните дни, в които Франция затвори границите си за влизащи от  Великобритания за 48 часа като предпазна мярка срещу нов, силно заразен щам на коронавируса. Хиляди разярени европейски шофьори на камиони бяха блокирани в Южна Англия и бяха прекъснати доставките на храни, припомня агенцията.

Полски шофьори в Дувър реагират на решението на Франция да затвори границите си. На плаката: "Честита Коледа. Благодаря, Франция". Снимка АП / БТА

Тя цитира ирландския министър-председател Ирландският премиер Микал Мартин, че остават все още различия за това колко риба могат да ловят европейците в британски води. Но той добави пред националната телевизия РTE:

„Мисля, че предвид постигнатия напредък, трябва да има сделка ...„ Без сделка “би било ужасяващ шок за икономическата система в пика на (пандемията от) COVID-19 ".