Макар и бавно, продължаваме да се движим надолу. Мерките дават резултат. В страната вече няма област в червената зона. 

Това отчетоха здравните власти на редовния брифинг в четвъртък, посветен на ситуацията с епидемията от коронавируса в страната.

По 14-дневна заболеваемост в ЕС и в Европейското икономическо пространство България вече е на 17-о място с 425 души на 100 хил. и четвърта на Балканите. По-бавно, но се подобряват и показателите за постъпили в болници, както и за починалите от COVID-19.

Страната е на трето място в ЕС по смъртност, но остава първа на Балканите. Запазват се големите различия в заболеваемостта в отделните области. Най-добра е ситуацията в Кърджали със 149 души на 100 хил., отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-висока е заболеваемостта вече в област Варна с 626 души на 100 хил., която изпреварва Бургас. В София - град заболеваемостта е спаднала значително до 394 души на 100 хил.

Положителността на изследваните тестове също намалява - в някои дни е под 30 на сто, в сравнение с ноември, когато се движеше около и над 40 на сто.

 
9500 са потвърдените случаи за последната седмица, отчете здравният министър Костадин Ангелов. Излекуваните са 16 хил. За последното денонощие има 6945 теста, от които 5242 са PCR, а 1703 - антигенни, т. е. съотношението е 75/25 на сто. 85 на сто от новите случаи от PCR тестове, 15 на сто от бързите антигегинните тестове. 26 на сто от PCR изследванията са положителни.
 
Намалява заетостта на болничните легла в COVID отделенията, каза министърът. 42 на сто са заети леглата за неусложнени случаи, в Бургас - 62 на сто, във Варна - 60 на сто. В интензивните отделения са заети 41 на сто от леглата. В София-град процентът е 63.
 
3311 са активни случаи на медици с коронавирусна инфекция. От тях 176 са в болници, 10 в интензивни отделения.
 
 "Ставаме все по-силни. Човечеството се изправя все по-уверено в битката срещу COVID-19. Ваксините идват. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото на март са в линейките, инспекциите, болниците. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата", каза Ангелов в началото в кратко мотивационно слово преди Коледа.

 

"Наблюдаваме трайна тенденция за успешен контрол над епидемията в страната. Излекуваните пациенти през последните дни са двойно повече от новозаболелите. Наблюдаваме и намаление на случаите в лечебни заведения, което дава глътка въздух на системата", похвали се премиерът Бойко Борисов във фейсбук след работното съвещение с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб преди брифинга.

По думите му мерките на властта дават резултат.

Премиерът допълва за пореден път, че у нас те били "най-либералните, възможно най-леките и щадящи, не минават в крайности."