България заема девета позиция по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство през последния 14-дневен период. По смъртност е на второ място.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на здравните власти за състоянието на разпространението на коронавируса в страната.

Заболеваемостта в България е 554 души на 100 хил. население. По този показател страната е и на трето място на Балканите. Смъртността е 27,5 на 100 хил. души.

"В момента в страната се бележи една слаба тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което не бива да намалява нашата бдителност", отбеляза Кантарджиев.

В София-град, в която заболеваемостта беше над 1000 души на 100 хил., в края на ноември тя вече е 830 на 100 хил. През последната седмица е 657 души на 100 хил. В някои региони като Враца вече има плато, в Габрово продължава ръстът на случаите.

В момента няма област със заболяемост над 1000 души на 100 хил., отчетоха здравните власти. В червено, т. е. със заболеваемост между 600-1000, са Бургас, Варна, Габрово, Русе, Сливен, София-град, Кюстендил.

Заразените медици от началото на пандемията са 7445, активните случаи са 3590, в болници в момента са 228, в интензивни отделения - 27.

52% е заетостта на болничните легла за пациенти с неусложнени форми, на интензивните легла е 42%. Най-голям процент на заети болнични легла има в Ямбол- 98%, Шумен - 85%, но в тази област започва лек спад. Висока е заетостта на леглата и в Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен, Разград.

За ситуацията в Бургас и Варна здравният министър Костадин Ангелов каза, че "на Източния фронт ситуацията е тежка, но ще се справят".

Според Ангелов данните за страната са обнадеждаващи.

"Минали са само 10 дни от началото на мерките. Рано е да правим изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото", каза той.

Ще отворят ли детските градини в понеделник

Здравният министър не даде конкретен отговор дали от понеделник, 14 декември, детските градини и ясли ще бъдат отново отворени. Изказване в подобен смисъл имаше преди дни премиерът Бойко Борисов, по-късно зам.-кметът на София Тодор Чобанов се оказа скептичен за отхлабването на тази мярка за столицата.

Ангелов даде да се разбере, че според него моментното състояние на епидемията в страната не предполага отмяната на мярката, но направи и редица уговорки.

"Имаме нужда от цялата информаци до края на седмицата, за да вземем това решение. Към настоящия момент данните, с които разполагаме, не ни водят в тази посока. Остават още четири дни от седмицата. Тогава, когато имаме достатъчно данни, за да ни мотивират да вземем това решение, ще го вземем", каза Ангелов днес.

"Всеки да стане лекар"

Здравният министър не пропусна да изнесе и кратка мотивационна реч, от която се разбра, че всеки вече трябва да стане лекар.

"Имаме нужда от всички вас, всички хора, да не се отказваме по средата на пътя. Остават 10 дни до 21 декември, да ги прекараме в партньорство. Нека за тези 10 дни да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвинения, да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим. Натискът е огромен, всички хора са разделени, някои не ни вярват, други ни обичат, едни ни критикуват, други казват, че сме либерални, някои не вярват в съществуването на коронавируса. Ние трябва да намерим този баланс. Виждате какво става в цяла Европа, дават се едни обещания, а вирусът опровергава всичко", каза той.

И продължи: "Америка каза, че ще има забрана на износа на ваксини, в тази нова ситуация трябва да намерим решение и на това предизвикателство. Ситуацията е динамична, тя изисква надлъгване с вируса, за да го победим и в България, и в целия свят. Надеждата идва с ваксините. Ако успеем повече хора да станат лекари.. Този вирус изисква от нас всеки да стане лекар, да облече бялата престилка, да се изправи с интелекта си..."

Според министъра нарушения на студенския празник не са били регистрирани. Извършени са 19 проверки, съставен е един акт.

За починал пред болницата "Св. Анна" пациент, завит в чаршаф, министърът каза, че няма да толерира лошо отношение към пациентите, "това е недопустимо". 

"Разпоредил съм проверки. В тази ситуация съм сигурен, че ще има санкционирани лица", каза той.

Ангелов увери, че парите за личните лекари като работещи на първа линия ще бъдат изплатени.

Джипитата не са получили допълнителни 1000 лева месечно, които е трябвало да получат на 1 ноември. Това обяви тази сутрин пред бТВ зам.-председателят на лекарския съюз Николай Брънзалов. Не са получени и предвидените суми във връзка с поставените противогрипни ваксини. Според министъра парите ще бъдат преведени.

Ангелов коментира и данните на НСИ, които показват продължаващ ръст на смъртността в страната по седмици, като за същия период на миналата година има увеличение от над два пъти на починалите хора. Ангелов отново повтори тезата си за самолекуването на пациентите и колко много призиви отправили здравните власти това да ни се случва. Другият проблем бил с многото придружаващи заболявания на българите. Ангелов говори и че се предвижда в тази връзка въвеждането на допълнителни профилактични мерки.

"Линията на живота е с допълнителните профилактични мерки, които трябва да предприемем. Много ми е важно какво е мнението на пациентските организации,на медиите, за да разсъждаваме какви са необходимите здравни събития, които да предприемем ,за да подобрим демографските показатели на нашата държава", каза министърът. 

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски потвърди, че в болницата му е имало няколко случая на повторно заразяване с коронавиррусната инфекция.