Българското външно министерство припомни с пост във фейсбук на Дядо Коледа и неговия еленски впряг, че въпреки че въведените рестрикции в Европа не важат за неговото магическо пътуване, то трябва да помни, че трябва задължително да е снабден с всички необходими предпазни средства - "маски, ръкавици и дезинфектанти" - и да ги ползва там, където това е задължително.

"По данни от официални източници, като представител на една от рисковите групи, Белобрадия старец вече е ваксиниран и е готов да зарадва всички деца и възрастни с подаръци в навечерието на Коледа", допълват от там.

Така, под формата на забавно съобщение, от ведомството на Екатерина Захариева припомниха и важна информация за това кои държави какви мерки въведоха за българи. Така че всички, които ще пътуват на празниците да не се окажат изненадани и блокирани. 

Все пак, както казват от МВнР, ако не сте Дядо Коледа и решите да пътешествате - има мерки, с които трябва да се съобразите. 

Ето тези, въведени в държавите от ЕС, накратко: 

Няма ограничения за влизащи български граждани в Полша, Португалия, Швеция и Люксембург. За пътуващите до Франция важи задължително изискване за попълване на декларация за липса на симптоми.  Трябва да представим PCR тест с негативен резултат, ако искаме да посетим: Белгия, Словакия, Хърватия, Чехия, Малта и Испания.

На задължителна карантина ще бъдем поставени, ако пътуваме до: Латвия и Германия, Румъния, Естония и Ирландия. В Австрия също има изискване за самоизолация от 10 дни, но след петия ден гражданинът би могъл да се освободи от нея с негативен PCR тест. В Нидерландия карантината е препоръчителна и е 10 дни.

Държавите с по-строги мерки са Гърция и Италия, които изискват, както негативен PCR тест, така и налагат самоизолация на пристигащите в страната. В Унгария, Финландия, Дания и Кипър съществуват и допълнителни изисквания, без които няма да бъдете допуснати в страната.

По този повод от външно пишат: 

"Добре, че Дядо Коледа ще посети нас, след като очевидно ние не можем да му отидем на гости в Лапландия"

А накрая съобщението завършва с послание, което е колкото забавно, толкова и сериозно:

"При всичките тези ограничителни мерки най-добре да си останем вкъщи, да не пътуваме и да изчакаме Дядо Коледа да свърши своята работа"

А повече информация за маршрута на Дядо Коледа може да намерите тук: https://www.noradsanta.org