Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват - понеже заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог", пее радостно Православната църква на 25 декември, когато се чества един от най-големите християнски празници - Рождество Христово. 

По повод празника в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” бе отслужена тържествена Златоустова св. Литургия от Негово Светейшество патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и дякон Деян Коруновски, съобщиха от Българската патриаршия.

По време на Причастния канон Мелнишкият епископ Герасим прочете Патриаршеското и Синодално рождественско послание, в което се казва:

"Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота...

Огрени от тази светлина, свидетели за нейната сила и за нейната божественост, ние продължаваме да вървим сред мрака на този свят по тесния път към Царството Божие, неизменно благодарейки Богу за Неговата велика милост и всички Негови щедрости към нас, славейки с просветени и чисти сърца Него и „благоприятната Господня година“ (Ис. 61:2), чието начало поставя Неговото идване сред нас. Светлината, изгряваща днес с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!".

В края на богослужението Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички събрали се в храма. По време на службата в храма миряните стояха на дистанция, спазваха се и останалите противоепидемични мерки - като носене на предпазни маски. 

 

Коментари

Задача с понижена трудност:

Задача с понижена трудност: Поставете звездичка на челото на всеки руски агент, изобразен на тези снимки.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.