Четири потвърдени случая на заразяване с британския нов вариант на COVID-19 бяха регистрирани в Мадрид - за пръв път в Испания. Това съобщиха в събоха местните власти, предаде Франс прес, информира БТА.

Става дума за хора, завърнали се наскоро от Великобритания или поддържали тесен контакт с пътували до тази страна. Позитивни проби за новия вариант дали бащата, майката и сестрата на младеж, пристигнал миналата седмица в Мадрид със самолет. Очаква се PCR тестът на самия младеж.

Четвъртият заразен е мъж, кацнал в Мадрид на 20 декември с друг полет.

"Пациентите не са тежко болни, знаем, че този щам се предава по-лесно, но не предизвиква по-тежко протичане на заболяването. Няма основание за тревога", заяви на пресконференция Антонио Сапатеро, вторият човек в ръководството на регионалните здравни власти.

Още три подозрителни случая на COVID-19 в Испания се проучват в момента. Във вторник или сряда ще стане ясно дали има още заразени сред тях.

От 22 декември Испания, както и ред други държави, не приема пристигащи от Обединеното кралство с изключение на испанци и постоянно пребиваващи в Испания чужденци.

По-рано беше съобщено за първи случай на зараза с този вариант на вируса и във Франция, предаде Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването.

Случаят е потвърден в град Тур. Става дума за французин, пребиваващ във Великобритания, който е без симптоми и се е самоизолирал у дома си. Той е пристигнал от Лондон на 19 декември. Два дни по-късно е дал положителен резултат на теста за вируса.

Италия също съобщи за случаи на заразяване с новия щам. СЗО информира за 9 случая в Дания и по един - в Нидерландия и Австралия, напомня АФП.

След Коледа европейски страни отново минават в изолация

Австрия, Шотландия и Северна Ирландия отново поставят в изолация населението си от днес, ден след Рождество Христово и в навечерието на началото в 27-те страни членки на ЕС на кампанията за ваксиниране, предаде Франс прес.

След разхлабване на мерките по Коледа, по време на което австрийците дори можеха отново да карат ски, трети локдаун влиза в сила в страната. Той ще продължи до 24 януари. Облекчаване на рестрикциите обаче ще има от 18 януари за хората, които са си направили антигенен тест. От 18 януари освен това преподавателите, търговците, имащи контакт с клиенти, и водачите на превозни средства на обществения транспорт ще бъдат тествани всяка седмица.

Ирландия и Италия отново влязоха в изолация преди празниците. Нови драконови мерки, като затваряне на магазините за стоки, които не са от първостепенно значение или забрана на социалните контакти влизат в сила в Шотландия и Северна Ирландия от днес.

Нова карантина е наложена вече на част от Англия от 20 декември, за да се възпре разпространението на новия вариант на коронавируса.

Изследване на Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина, качено онлайн вчера, но все още непубликувано в научно издание, потвърждава, че този нов вариант на вируса е между 50 и 74 процента по-заразен от вече намиращите се в обращение щамове.

Япония ще забрани влизането в страната до края на януари 2021 г.

Извън Европа снощи и Япония потвърди първи случаи на зараза с новия щам, предаде ДПА. Петима души бяха поставени под карантина, след като бе потвърдено, че са заразени с новия вариант при пристигането им от Великобритания в интервала 18 декември - 21 декември. Само един от петимата, 60-годишен мъж се чувства изтощен, а останалите нямат симптоми, посочва здравното министерство. Петимата са пристигнали в страната, преди да влязат от вторник в сила временни мерки за забрана на чужденци, идващи от Великобритания. Сега само японски граждани и чужденци с право за пребиваване в Япония могат да влизат в страната и трябва да се самоизолират за 14 дни след пристигането.

По-късно през днешния ден стана ясно, че Япония ще забрани временно влизането в страната на граждани от всички държави и региони с изключение на японци и чужденци с разрешение за постоянно пребиваване на японска територия. Това се казва в разпространено правителствено съобщение, предаде ТАСС.

Ограниченията се въвеждат превантивно във връзка с откриването на нов коронавирусен щам в редица страни, посочват властите. Мярката ще е в сила от 28 декември до края на януари 2021 г.

Освен това отново се въвежда задължителна карантина за жителите на Япония, които се връщат след кратки бизнес командировки. А онези, които се връщат от страни, където е бил открит новият щам, ще трябва да представят отрицателен тест за вируса, направен не по-рано от три дни преди пристигането

Южна Корея на прага на трета вълна

В Южна Корея бе регистриран втори най-висок брой новозаразени от коронавируса за 24 часа - 1132-ма души, съобщиха здравните власти в страната, цитирани от Ройтерс. Това не е далече от рекорда, регистриран предния ден с 1241 заразени.

Силно нарастват случаите на инфекцията в домове за стари хора, църкви, както и в един затвор. "Вирусът се разпространява когато и където иска", каза новоназначеният здравен министър Куон Док-чол на междуведомствено заседание в столицата, като добави, че има случаи на заразяване на малки събирания на приятели и познати.

"Намираме се на прага на трета вълна на инфекцията. Дали ще я предотвратим, зависи от това как ще прекараме периода на новогодишните празници", посочи той.

Властите призоваха да бъдат отменени всички частни събирания, а публичните и религиозните събития да се провеждат онлайн. Правителството ще разглежда утре поредното затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса, най-вече в района на столицата Сеул. Това би означавало затваряне на още 1,2 млн. магазини и търговски заведения, а присъствено на работните си места да се явяват само онези служители с ключово значение за функционирането на дейността на съответните учреждения и фирми.

Правителството вече затвори нощните клубове, популярните тук караоке барове и други увеселителни заведения, ски-курортите и други туристически обекти. Ресторантите трябва да затварят в 21 ч. за клиенти, а в района на Сеул са забранени събирания на повече от 4 души.

Южна Корея до голяма степен успя да пресече ранните малки взривове на инфекцията с широко тестиране и щателно проследяване на контактите на заразените. Сега обаче правителството е под остра критика, че е изпуснало контрола над вируса заради самоувереност и недостатъчна подготовка за третата вълна на инфекцията.

Най-големият клъстър на заразата в момента е пренаселен затвор в източната част на Сеул, където са инфектирани 520 души - затворници, служители от персонала и техните семейства.

Общият брой на заразените с вируса в Южна Корея наближава 56 000 души, а починалите до момента са 793-ма.