"Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-и и 14-и ден след ваксината."

Това уточни пред Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който беше един от първите ваксинирани на 27 декември, когато стартира кампанията в страната.

И допълни, че ако се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отложена.

"Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината". 

Медицинските лица в спешната болница, които искат да се имунизират, вече са около 1200.

Според Балтов е било много важно хората да разберат, че няма нищо страшно.

"За нас беше важно, че няма нищо страшно, че това е една ваксина, която по никакъв начин няма да повлияе на генома, че няма да има чипиране, някакви страшни странични ефекти", каза той.

Директорът на "Пирогов" напомни, че се очаква до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford.

"Така хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят", добави той.

Според него прекалено много се набляга на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните досега в България през първия ден. Ранните реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем, уточни той.

"При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма, трябва да се изчака 90 дни, за да може да бъде поставена ваксина. През първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор, защото организмът е изтощен", посочи Балтов. 

Професорът бе категоричен, че ваксините у нас се съхраняват правилно.

"Видях в Канада как с едни тирове, с които разкарват сладоледи, пристигнаха ваксините... Ваксините идват в специални кашони, със специален код на активиране, за да можеш да го отвориш, вътре са със сух лед. Слагат се веднага в камера на -70 градуса, поддържа се тази температура, те са в идеално състояние", каза той.

Ако спре токът случайно, за хладилника в "Пирогов", който е предвиден за съхранение на ваксините, ще се включи генератор, даде пример Балтов.

Той се обяви против разхлабването на мерките, защото смята, че хората ще се отпуснат, ще нарасне заболеваемостта, което ще пропречи на ваксинирането.

"Имаме в момента 30 пациенти на апаратна вентилация. Имаме над 100 свободни легла, които остават в готовност, леко си отдъхнахме", описа той настоящата ситуация в "Пирогов".