Ресторантите към хотелите да работят поне до 12,30 ч. в новогодишната нощ - това ще предложи на правителството и Националния оперативен щаб вицепремиерката и министър на туризма Марияна Николова. Настояването е на туристическия бранш. Това обяви самата тя пред бТВ. И обясни, че ще е и по-хигиенично, отколкото да се разнасят храна и напитки по стаите. 

"Не съм сигурна, че в момента е най-добре да има новогодишно хоро, но най-добре ресторантите да могат да работят до малко след полунощ - без тържества, без програма, за да се спазва дистанцията", декларира тя на въпрос как ще се избегне именно струпването на хора.

В момента ресторантите в хотели могат да отварят за клиенти до 22 ч., капацитетът може да е запълнен на 50% и е задължително да се спазва дистанция, персоналът да носи маска, да се прави постоянна дезинфекция. До 31 януари - според актуалната заповед за противоепидемични мерки на здравния министър Костадин Ангелов, всички останали заведения извън хотелите са затворени за посещения. Те могат да доставят храна и напитки за дома или офиса. Министърката обаче допусна, че ако сигуацията с разпространението на коронавируса позволява, тази мярка може да бъде отхлабена към средата на януари.

Николова обясни още, че контролът е засилен, но за 24 и 25 декември не е постъпил и един сигнал за нарушаване на мерките в курортите. Тя самата била във Велинград и се е дегизирала като "таен клиент" - за да провери в няколко хотела дали правилата се спазват. Не открила нищо нередно, облечена в спортен екип, с качулка и с маска, за да не бъде разпозната. "Влизах дегизирана, минавах покрай рецепцията и надниквах в ресторанта, хората си ядядха спокойно", разказа вицепремиерката.

"Не, на Нова година няма да правя проверки като таен клиент, но контролът е засилен.

Не се допускат тайни купони и тайни тържества. Контролът е безкомпромисен, нямаме такива сигнали и апелирам ако има такива случаи - сигнали да бъдат подавани", призова още Николова.

И добави, че очаква резервации по хотелите в зимните курорти и в последния момент преди Нова година - и времето го позволявало, на Боровец, в Пампорово, в Банско имало и сняг, а и това бил добър вариант за закаляване. 

"Бизнесът не си позволява нарушения, защото един да допусне нарушение, това ще е петно за целия бранш.", каза още Николова.