Серия от вторични трусове след силното земетресение в Хърватия имаше в изминалата нощ и рано тази сутрин. Спасителните операции продължиха през цялата нощ, предава екип на бТВ от мястото на бедствието. Те са около 4,5 по скалата на Рихтер по предварителна информация.

Последният бе 4,9.

Най-малко седем са загиналите при труса с магнитуд от 6,4 по Рихтер, който удари между градовете Сисак и Петриня. Военни пристигнаха в разрушените градове, за да помагат за възстановяване на щетите.

Половината сгради са унищожени и негодни за живеене. Останалите трябва да се обследват преди хората да се завърнат. Те са изключително стресирани. Всички жители на Петриня са в колите си на по-широките улици и на централния площад.

В този трад живеят около 20 000 души, а общо населението в засегнатия район е около 80 000. 

Екипът на бТВ стана свидетел на един от вторичните трусове в Петриня.

„Чу се тътен. Почнаха да падат керемиди от къщите наоколо“, разказа специалният пратеник на телевизията Стоян Георгиев.

Такъв тътен е типичен за трусове, чийто епицентър е по-плитък. Това са т. нар. "афтършокове".

Дълбочината на земетресението в Петриня е на около 10 километра под повърхността, но това прави последствията от него по-големи и на по-голям периметър.

От българското посолство в страната са се свързали с българин, който е бил в епицентъра на земетресението. Той е добре, а материалните щети по имуществото му не са големи, разказа посланичката ни Генка Георгиева по бТВ.

И по време на нейното включване зрителите станаха свидетели на трус.