Коронавирусната ваксина, разработена от учени от Оксфордския университет и произвеждана от британския фармацевтичен гигант AstraZeneca, е одобрена за употреба във Великобритания, предаде Би Би Си.

Събитието бележи голяма повратна точка и ще доведе до масивно разширяване на имунизационната кампания в Обединеното кралство, която има за цел да върне живота към нормалното, коментира радиотелевизионната станция.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози на AstraZeneca - достатъчно за ваксиниране на 50 милиона души.

Европейският съюз, и съответно България като негова членка, също са поръчали най-големи количества от тази ваксина.

Одобрението от регулатора на лекарствата означава, че ваксината е едновременно безопасна и ефикасна.

Ваксината Oxford-AstraZeneca е проектирана през първите месеци на 2020 г., тествана е на първия доброволец през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на десетки хиляди хора. Тя е разработена с темпове, които биха били немислими преди пандемията, коментира Би Би Си.

Това е втората ваксина, одобрена в Обединеното кралство, след като ваксината Pfizer-BioNTech получи зелена светлина през декември. Повече от 600 000 души в страната вече са ваксинирани.

Но ваксината на Oxford-AstraZeneca ще доведе до значително увеличение на ваксинацията, тъй като е евтина и лесна за масово производство.

От решаващо значение е, че ще може да се съхранява в стандартен хладилник - за разлика от тази на Pfizer-BioNTech, която се нуждае от ултра студено съхранение при -70 ° С.

Ваксината на Oxford-AstraZeneca е генетично модифициран вирус на обикновена настинка, който се използва за заразяване на шимпанзетата.

Той е променен, за да не причинява инфекция при хората и носи част от строежа на коронавируса, известна като "протеин на шипа", с който вирусът се закрепва за клетките в човешкия организъм. Имунната система на пациента разпознава този протеин като заплаха и се опитва да го унищожи, като произвежда антитела. Когато тя влезе в контакт с истински вирус, вече "знае" какво да прави.