По-евтина, по-лесна за складиране?

Ето пет неща, които трябва да се знаят за ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и Оксфордския университет, очаквана с нетърпение и одобрена днес от британския регулатор, подчертава агенция Франс прес.

Практична

Ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд има предимството да не е скъпа (около 2,50 евро за една доза).

При това е лесна за складиране - може да се пази в хладилник, тоест при температури от два до осем градуса по Целзий, за разлика от ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер"/"Бионтех", чието дългосрочно съхранение задължително изисква много ниски температури (минус 20 градуса по Целзий за първата, минус 70 - за втората). Това улеснява масовата ваксинация.

Ефикасна

Според генералния директор на "Астра Зенека" ваксината е способна да предпазва от новия вариант на коронавируса, предизвикал експлозия на случаите в Обединеното кралство.

"За момента смятаме, че ваксината би трябвало да остане ефективна срещу тази мутация", посочи Паскал Сорио в "Сънди таймс".

"Не можем обаче да сме сигурни, тъй че ще направим проучвания", добави той.

Сорио увери, че за всеки случай са подготвени нови версии, макар да изрази надежда, че няма да потрябват.

"Трябва да сме готови", допълни той.

Британска

Тази ваксина е разработена от британската групировка "Астра Зенека" съвместно с Оксфордския университет. Това е втората ваксина, одобрена от британската регулаторна агенция за лекарствата и медицинските продукти ( MHRA - Medicines & Healthcare products Regulatory Agency) след тази на "Пфайзер"/"Бионтех", влязла в употреба в кралството на 8 декември и поставена вече на над 600 000 души.

Една от най-силно засегнатите европейски държави с повече от 71 000 смъртни случая, Обединеното кралство поръча 100 милиона дози от препарата на "Астра Зенека"/Оксфорд, 40 милиона от които трябва да пристигнат до края на март. Имунизацията с тях се очаква да започне на 4 януари.

"Астра Зенека" заяви, че заводите й по света могат да произведат близо три милиарда дози през 2021 г.

Шимпанзета

Медикаментът на "Астра Зенека"/Оксфорд е ваксина "с вирусен вектор" - в нея се използва друг вирус (аденовирус, изолиран от шимпанзета), променен и адаптиран така, че да действа срещу COVID-19.

Това е първата ваксина, данните за чиято ефикасност бяха потвърдени от научно списание - "Лансет", на 8 декември. Според публикуваните резултати ваксината на "Астра Зенека" е "сигурна".

Вторични ефекти от вируса се появяват извънредно рядко засега.

От общо 23 754 доброволци, участвали в изпитанията, само един пациент с поставена такава ваксина е усетил "тежко нежелано въздействие, може би свързано" с инжекцията, сочат данните, цитирани в "Лансет".

Става дума за случай на рядко неврологично заболяване - напречен миелит; вследствие на инцидента в началото на септември изпитанията бяха временно прекъснати.

Грешка

Когато публикува през ноември междинни резултати, британската лаборатория заяви, че ваксината й постига ефективност от 70 на сто срещу над 90 за препаратите на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

Ефективността на ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд достига 90 на сто при доброволците, получили първоначално половин доза, а после - след месец, една цяла, но едва 62 процента при друга група, макар имунизирана с две пълни дози в разстояние на месец.

Поставянето на половин дози се дължеше всъщност на грешка и само на една ограничена група бе приложен вторият протокол, което предизвика критики и безпокойство, накарали компанията да обяви на 26 ноември, че предприема "допълнително проучване" с цел проверка на данните.

"Смятаме, че сме открили печелившата формула и как да постигнем с две дози висока ефективност, колкото и при останалите", увери в неделя генералният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио в "Сънди таймс".

БТА