Известният специалист в областта на клиничната и съдебна патологоанатомия Винсент ди Майо подтвърди хипотезата на биографите на Ван Гог - Стивън Найфе и Грегъри Уайт Смит - че гениалният холандски художник не се е самоубил, а е бил убит, съобщава сп. Vanity Fair.

По молба на биографите експертът изследвал всички данни за гибелта на Винсент ван Гог и заявил, че съдейки по характера на раната, художник наистина не е можел да се самозастреля, както се твърдеше доскоро. Специалистът отбелязва, че "би било извънредно трудно да се застреляш в тази област на тялото с лявата ръка. А с дясната е даже абсурдно". Освен това по ръката на Ван Гога е трябвало да има черни следи от барутен прах, ако е стрелял сам, защото през 1890 г. в патроните на револверите се е използвал само барут, който оставя черни следи.

Изучавайки медицинското описание на смъртоносната рана, криминалистът предполага, че дулото на оръжието в момента на изстрела се е намирало не опряно в тялото, а на разстояние поне между 30 и 70 сантиметра от него. "С други думи, Ван Гог не е стрелял в себе си", е заключението на Ди Майо.

Напомняме, че през 2011 г. американските историци и изкуствоведи Стивън Найфе и Грегъри Уайт Смит, които в течение на много години изучавали неизвестни писма, пазени в семейния архив, изложиха тази сензационна версия за гибелта на гения в книгата "Ван Гог. Живот".

Предположенията на изследователите коренно се отличават от общоприетата версия за трагичните събития, случили се на 29 юли 1890 г. в Овер сюр Уаз. Според други биографи Ван Гог, страдащ от психическо заболяване, излязъл на разходка с принадлежностите си за рисуване. По неизвестни причини обаче художникът изведнъж стрелял в гърдите си и починал след два дни от кръвозагуба. Обаче Найфе и Смит (които вече имат "Пулицър" за биографията на друг живописец - американеца Джаксън Полак), твърдят категорично, че Ван Гог е застрелян съвсем случайно от двама селски тийнейджъри.

Писателите откриха ред несъвпадения в предишната версия. Те смятат, че няма логично обяснение за това защо човек, опитал да се самоубие, стреляйки в гърдите си, е изминал над километър по пресечената местност в търсене на помощ. Освен това никъде не били намерени взетите за разходката палитра и четки - явно някой ги е взел, т. е. Ван Гог не е бил сам.

По категоричното мнение на Найфе и Смит, художникът е бил случайно прострелян, докато си играели на каубои с двамата местни младежи. И тримата били пияни при играта.

Освен това биографите установили, че откритата в джоба на Ван Гог записка не била предсмъртно послание, а чернова на писмо до брата на художника Тео ван Гог. В писмото си Винсент говорел за плановете си за бъдещето, както и че преди няколко дни бил поръчал голямо количество бои, които да употреби по предназначение.

Винсент ван Гог е роден на 30 март 1853 г. в провинция Северен Брабант в Холандия. Започва да рисува през 1880 г., ходи на уроци в художествените академии в Брюксел и Антверпен. Разцветът на творчеството му е в последните години от живота му, но депресията и алкохолът стават причина да получава чести пристъпи на психическо разстройство. Според брат му Тео последните думи на късно признатия гений били "La tristesse durera toujours" (Тъгата ще продължи вечно).